Niewielkie gabarytowo kuchenki mikrofalowe są bardzo poręczne, a można w nich nie tylko przygrzewać, ale gotować, grillować i piec. Bardzo przydają się osobom zabieganym, bo szybko przygrzeją obiad czy choćby odmrożą zapasy, a także paniom, które pieką ciasta, bo błyskawicznie rozpuszczą czekoladę, a kuchenki kompaktowe marki Teka mają również termoobieg.

Kuchenki mikrofalowe: Trochę o budowie

Najważniejszym elementem kuchenki mikrofalowej jest zasilany energią elektryczna magnetron, źródło mikrofal. Kuchenka „zamyka” fale elektromagnetyczne w metalowej wnęce. W jej wnętrzu znajduje się szklany talerz, obracający się podczas pracy. Istotne dla każdej mikrofali jest sterowanie, jego panel umieszczony jest na froncie i mogą to być pokrętła lub przyciski oraz wyświetlacz. Na panelu ustawia się moc mikrofal, czas pracy lub inną funkcję, zależnie od tego, w jaką kuchenka jest wyposażona. Pojemność urządzeń waha się od 15 do 40 l.

Jak pracuje kuchenka mikrofalowa?

Działanie kuchenki mikrofalowej opiera się na emisji fal elektromagnetycznych (radiowych). W komorze kuchenki umieszczony jest talerz obrotowy. Większość modeli ma też element grzejny niezbędny do uzyskania efektu grillowania, a niektóre również wymuszony obieg gorącego powietrza. Drzwi kuchenki pokrywa metalowa siatka o drobnych oczkach, gdyż mikrofale, wprowadzane do komory, odbijają się od metalowych ścianek, dzięki czemu we wnętrzu powstają tzw. fale stojące. Niemal każda wyposażona jest regulację poziomu mocy i ustawienie czasu pracy oraz moc, która stanowi jeden z ważniejszych parametrów. Modele ze sterowaniem elektronicznym (bardziej zaawansowane) mają więcej poziomów mocy niż te ze sterowaniem mechanicznym. Wymagają zwykle wyłącznie wskazania typu podgrzewanej potrawy, a moc i czas dobierają same. W urządzeniach ze sterowaniem mechanicznym sami wybieramy czas podgrzewania lub rozmrażania za pomocą pokrętła lub przycisku.

Kuchenki mikrofalowe: Co potrafi?

Bardzo często łączy funkcje piekarnika, a są nawet piekarniki z funkcją mikrofali. Kuchenka mikrofalowa może nie tylko podgrzewać gotowe dania (za sprawą mikrofal), ale również piec, dzięki termoobiegowi, grillować, gotować oraz odmrażać.

Czytaj też: Ekologia w kuchni >>>

Kuchenki mikrofalowe: Montaż

Jeśli jest to kuchenka mikrofalowa do zabudowy, jak w przypadku tych marki Teka, zabudowujemy ją w słupku z piekarnikiem. W takim przypadku piekarnik trzeba umieścić poniżej kuchenki. Gdyby, bowiem był nad nią, otwarcie jego drzwi blokowałoby dostęp do mikrofali. Dla większego komfortu korzystania z obu urządzeń, dobrze jest obniżyć poziom piekarnika do wysokości 53 cm, a wtedy kuchenkę można zamontować na wysokości 113 cm.

Kuchenki mikrofalowe: Bezpieczeństwo

Bezwzględnie nie można uruchamiać pustego urządzenia. Powód? Jeśli we wnętrzu nie ma niczego, co mogłoby pochłaniać fale, to odbijając się od ścianek kuchenki mogłyby trafić z powrotem do magnetronu, uszkadzając urządzenie. W pobliżu urządzenia lub jego otworów wentylacyjnych nie powinny też znajdować się żadne materiały łatwopalne. Do mikrofalówki nie wstawia się przedmiotów metalowych. Nie zaleca się wstawiania do naczyń zdobionych złotymi elementami, nie należy również owijać produktów folią aluminiową (metal odbija mikrofale).

Ekspert firmy Teka radzi:

Czy warto kupić kuchenkę mikrofalową?

Wbrew pozorom to urządzenie przyda się zarówno „singlowi”, jak też rodzinie kilkuosobowej.  W pierwszym przypadku pozwoli szybko odgrzać (czasem wystarczą 3-4 minuty zależnie od potrawy) gotowe dania po powrocie z pracy, a nawet zgrillować sobie stek, w drugim może się okazać jeszcze bardziej przydatna, gdy każdy z domowników, wracająca o innej porze dnia i nie ma szansy na wspólny posiłek, natomiast danie jest przygotowane i „czeka” w lodówce. Warto to rozważyć.

Co jest, co? Czyli minileksykon mikrofalowych kuchenek kompaktowych Teka:

  • Automatyczne rozmrażanie – tę funkcję (według czasu i wagi) mają wszystkie modele marki Teka.
  • Ceramiczne dno - znajdujący się pod nim dystrybutor fal to efektywniejsza dystrybucja mikrofal, które gwarantują szybsze i bardziej równomierne podgrzewanie przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia energii.
  • Chłodzenie obudowy – kuchenki mikrofalowe mają turbinę w tylnej części, która wytwarza strumień powietrza, krążący wewnątrz i schładzający obudowę oraz otaczające ścianki szafki.
  • Drzwiczki w wersji prawej (EGR) lub lewej (EGL).
  • Funkcja „Crunch” – większość kuchenek wyposażona jest w naczynie do zapiekania, gwarantujące równomierne pieczenie. Naczynie umożliwia także prosty i zdrowy sposób
    smażenia, stosując niewielką ilość oleju.
  • Funkcja „Memory” – pozwala zapisać i zapamiętać programy automatyczne według indywidualnych potrzeb.
  • Funkcja „Utrzymywanie w cieple” – idealna do delikatnego rozmrażania i utrzymywania dań w cieple.
  • Grill – pomaga uzyskać efekt zrumienienia takich potraw jak steki, żeberka, ryby lub tosty.
  • Mikrofale – rozmrażają, podgrzewają i gotują wybrane potrawy.
  • Mikrofale i grill – to połączenie umożliwia jednoczesne podgrzewanie i opiekanie potraw.
  • Napój – program pozwala w szybki sposób przygotować jednocześnie kilka kubków ciepłego napoju, a nawet ugotować ziemniaki.
  • Panel sterowania – w coraz większej ilości modeli znajduje się w dolnej części urządzenia, co pozwala na optymalne powiększenie komory kuchenki i korzystanie z większych naczyń.
  • Pizza – specjalny program do przyrządzania chrupiącej pizzy.
  • Rozmrażanie i podgrzewanie – pozwala w szybki sposób przyrządzić głęboko mrożone dania.
  • Specjalne programy do podgrzewania różnego rodzaju potraw – to aż 23 kombinacje w programach w programach automatycznych, pozwalające idealnie przygotować
    produkty świeże lub mrożone.
  • Stal zabezpieczona przed odciskami palców – wszystkie urządzenia kompaktowe oraz kuchenki mikrofalowe są pokryte specjalną powłoką, zabezpieczającą przed odciskami palców
  • Termoobieg – nawiew rozprowadzający ciepło pochodzące z grzałki umieszczonej w tylnej części piekarnika. Jednolita temperatura w komorze pozwala piec potrawy.
  • Termoobieg i grill – połączenie termoobiegu z grillem do jednoczesnego pieczenia i opiekania potraw.
  • Termoobieg i mikrofale – połączenie mikrofali i termoobiegu umożliwia szybsze pieczenie wybranych potraw.
  • Wnętrze ze stali nierdzewnej – poprawia estetykę urządzenia, daje lepszą dystrybucję fal elektromagnetycznych podczas gotowania i ułatwia utrzymanie kuchenki w czystości.
  • Zabezpieczenie przed dziećmi – blokada uniemożliwiająca przypadkowe włączenie.