Sokownik parowy: jaki wybrać. Sokowniki i domowe przetwory

 soki: domowe przetwory

Sokowniki to specjalne garnki, które sprawdzą się podczas robienia domowych soków.

Fot. Konrad Kalbarczyk

Sokownik parowy to specjalny garnek do soków, sprawdzi się podczas robienia domowych przetworów na zimę. Soków przygotowanych w sokowniku nie musimy już pasteryzować. Sprawdź, jaki wybrać sokownik.

Lato i jesień to czas robienia przetworów na zimę. I choć półki sklepowe uginają się niemal pod słoiczkami, butelkami z sokami czy kartonami, to nadal wiele pań, a nawet panów robi przetwory samodzielnie. Warto wyposażyć kuchnię w pomocy sprzęt, który ułatwi nam prace. Jednym z nich jest sokownik. Radzimy, jaki kupić sokownik i jak go używać. Nie da się ukryć, że w tych domowych przetworach nie ma chemii, ale nie znaczy to, że nie trzeba ich konserwować, gdyż inaczej nie przetrwałyby nawet doby. Zależnie od rodzaju zaprawy może to być m.in. solanka, zalewa octowa, cukier, czy pasteryzacja.

Domowe przetwory: soki na zimę

Tak też jest w przypadku soków, które nadal zajmują ważne miejsce wśród domowych przetworów. Nasze babcie robiły sok na zimę w słojach, zasypując owoce cukrem i… przynajmniej niektóre, stawiały takie słoje na słońcu, by cukier szybciej się rozpuścił, czym skutecznie „zabijały” witaminę „C”. Dziś mało, kto chce czekać miesiąc na sok, są na szczęście inne metody. Soki zarówno owocowe, jak też warzywne można robić na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na wyciskaniu soku za pomocą urządzeń elektrycznych, czyli sokowirówek albo wyciskarek wolnoobrotowych, które prezentowaliśmy niedawno. W tym przypadku nie ma szansy, by gotowy domowy sok przetrwał dłużej niż dobę, nawet wstawiony do lodówki. Takie soki należy spożywać zaraz po zrobieniu. Za to soki, które zrobimy przy użyciu sokownika parowego można spokojnie przechowywać przez kilka miesięcy i traktować je jak domowe przetwory.

Z czego się składa sokownik parowy: garnek do robienia soku

Jaki sama nazwa wskazuje sokownik parowy to urządzenie (garnek) działające dzięki parze. Śłuży do robienia soków z owoców i warzyw. W skład sokownika wchodzą trzy naczynia:

  • naczynie dolne,
  • naczynie środkowe z rodzajem kominka (może być perforowany) skierowanego ku górze, doprowadzającego parę i z kranikiem spustowym, do którego podłącza się rurkę odprowadzającą sok,
  • naczynie górne z perforowanym dnem oraz zaślepką dla kominka, by sok nie spływał do gotującej się wody oraz pokrywa (często szklana).

Nowoczesne sokowniki parowe wykonane są z dobrej gatunkowo stali, choć bywają jeszcze aluminiowe, a różnią się głównie pojemnością (domowe mają zazwyczaj 5, 8, 10, 15 l) i tym, czy można je stawiać na płytach indukcyjnych.

Sokownik parowy: jak działa?

Sokownik parowy służy do przygotowania w domowych warunkach soku, który można przechowywać jak przetwory. Dolne naczynie sokownika służy za pojemnik na wodę, którą wlewa się do odpowiedniego poziomu, najczęściej jest on zaznaczony wewnątrz. Do górnego naczynia w sokowniku wkłada się warzywa lub owoce (te zasypuje się cukrem – słodkim owocom wystarcza proporcja 100 g cukru na 1 kg, a kwaśnym ok. 250 g/1 kg) i przykrywa pokrywą. Sokownik stawia się na płycie kuchennej, a następnie podgrzewa. Pod wpływem pary, powstającej z gotującej się wody, doprowadzanej przez środkowe naczynie za pomocą „kominka” do górnego naczynia, owoce puszczają sok, który spływa do środkowego garnka, a następnie za sprawą kranika i wspomnianej już rurki wlewa się bezpośrednio z sokownika do szklanych (wyparzonych wcześniej pojemników ze szczelnym zamknięciem). Proces powstawania soku w sokowniku trawa od około 30 minut przy owocach miękkich, około 40 minut przy owocach półtwardych, do około 1 godz. dla tych zdecydowanie twardych, jak np. jabłka. Czas uzyskania soku zależy także od pojemności sokownika, im więcej owoców lub warzyw oraz im są twardsze, tym trwa nieco dłużej.

Domowe przetwory soki: warto wiedzieć

  • na soki najlepiej nadają się owoce i warzywa dobrze dojrzałe,
  • z pozostałego w naczyniu górnym sokownika miąższu (w przypadku owoców) można robić dżemy,
  • większość sokowników można wykorzystywać jako urządzenia gotujące na parze, a wtedy należy zestawić tylko dwa naczynia - dolne oraz górne, czyli perforowane z pokrywą.

 

Sokownik parowy: Ambition Fruit Summer, stal wysokiej jakości, można go używać także na płycie indukcyjnej, poj. 8 l, cena ok. 100 zł

Sokownik parowy: Schulte Ufer Loop, stal wysokiej jakości, można go używać także na płycie indukcyjnej, poj. zbiornika na owoce 7 l, cena od 750 zł

Sokowniki parowe od lewej:

Elo Safti, stal wysokiej jakości, dolna część z pokrywą może służyć jako tradycyjny garnek, część górna także jako durszlak, można go używać także na płycie indukcyjnej, poj. 3,5 l, cena od ok. 270 zł

KING Hoff KH-3302, stal wysokiej jakości, poj. 8 l, cena od ok. 119 zł

Sokowniki parowe od lewej:

Rainbow MR-1030, stal wysokiej jakości, pojemnik na owoce poj. 8 l, na sok 2,5 l, garnek na wodę 4,5 l, cena od ok. 160 zł

WMF Cromargan, stal wysokiej jakości, można go używać także na płycie indukcyjnej poj. 7 l, cena od 769 zł

Sokownik parowy: Duka Beka, stal wysokiej jakości, cena 499 zł

 

Ocena: 0
Tekst: Urszula Bajorek (tekst) Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY