Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Robimy przetwory na zimę. Przepis na przetwory z ogórków: pikle z ogórków

Robimy przetwory na zimę. Przepis na przetwory z ogórków: pikle z ogórków

Nasze babcie całe lato robiły przetwory, bo zimą nie było świeżych owoców ani warzyw. Teraz, choć przez okrągły rok mamy dostęp do najbardziej egzotycznych, warto podtrzymać tradycję robienia przetworów. Przeczytaj, o czym trzeba pamiętać robiąc przetwory na zimę. Podajemy łatwy przepis na pikle z ogórków.
Przetwory na zimę

Pamiętaj, że przy robieniu przetworów niezbędna jest higiena i pasteryzacja. Wszystkie słoiki na przetwory muszą być jałowe. Słoiki można wygotować, nie zapominając o zakrętkach (uszkodzone wyrzuć). Dobrym sposobem pasteryzacji jest włożenie słoików do gorącego piekarnika na 15 minut albo przepłukanie 70-procentowym spirytusem. Alkohol niszczy bakterie skuteczniej niż wrzątek.

Jak przechowywać przetwory

Gotowym przetworom szkodzi wysoka temperatura i światło. Dlatego przetwory na zimę trzeba przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Lepiej nie przetrzymywać słoików z przetworami dłużej niż jeden sezon - tracą kolor i, co ważniejsze, stają się bezwartościowe pod względem odżywczym. Jeżeli po otwarciu słoika zauważysz ślad pleśni, nie próbuj jej usuwać, bo cały przetwór jest zepsuty.

Przepisy na przetwory: pikle z ogórków

Przetwory na zimę
Sładniki:
  • 1 kg ogórków
  • 1/2 l octu winnego
  • 4 listki laurowe
  • po 6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy
  • łyżka cukru
  • 5 dag soli

Jak zrobić pikle z ogórków

Ogórki umyj, pokrój w paski, włóż do miski, posyp solą i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Osącz na sicie z solanki. Zagotuj szklankę wody z przyprawami i 1/4 l octu. Zalej tym ogórki i odstaw na 2 dni. Osącz je z zalewy i ułóż w słojach, do zalewy dodaj resztę octu i cukier, zagotuj. Gorącą marynatą zalej ogórki, szczelnie zamknij i pasteryzuj 15 minut.

Zobacz również

dobry i łatwy przepis na pikle

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

polecam

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

przetwory na zimę
Urządzamy domową spiżarnię: półki, schowki, pojemniki, przegrody!
Zagospodarowane na domową spiżarnię miejsce w kuchni to kolejny modny (i praktyczny) powrót do starych, dobrych rozwiązań. Spiżarnia jest idealnym miejscem do przechowywania suchych produktów ...
Formy do pieczenia, garnki, słoje czyli akcja: zatrzymujemy lato w kuchni!
Jesienią akcesoria kuchenne, a szczególnie formy do pieczenia i garnki idą w ruch. Zaczynają się także domowe przetwory. Popołudnia i wieczory staja się chłodne, nabieramy ...
Jak zrobić PRZEPIŚNIK: zrób sam wyjątkowy notes na przepisy! [WIDEO]
Czy słyszeliście już o PRZEPIŚNIKU? To indywidualny notes do zapisywania rodzinnych przepisów! Pokazujemy jak zrobić przepiśnik i uchronić rodzinne receptury na pyszności przed zapomnieniem i ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12405 osób