Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Robimy przetwory na zimę. Przepis na przetwory z ogórków: pikle z ogórków

Robimy przetwory na zimę. Przepis na przetwory z ogórków: pikle z ogórków

Nasze babcie całe lato robiły przetwory, bo zimą nie było świeżych owoców ani warzyw. Teraz, choć przez okrągły rok mamy dostęp do najbardziej egzotycznych, warto podtrzymać tradycję robienia przetworów. Przeczytaj, o czym trzeba pamiętać robiąc przetwory na zimę. Podajemy łatwy przepis na pikle z ogórków.
Przetwory na zimę

Pamiętaj, że przy robieniu przetworów niezbędna jest higiena i pasteryzacja. Wszystkie słoiki na przetwory muszą być jałowe. Słoiki można wygotować, nie zapominając o zakrętkach (uszkodzone wyrzuć). Dobrym sposobem pasteryzacji jest włożenie słoików do gorącego piekarnika na 15 minut albo przepłukanie 70-procentowym spirytusem. Alkohol niszczy bakterie skuteczniej niż wrzątek.

Jak przechowywać przetwory

Gotowym przetworom szkodzi wysoka temperatura i światło. Dlatego przetwory na zimę trzeba przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Lepiej nie przetrzymywać słoików z przetworami dłużej niż jeden sezon - tracą kolor i, co ważniejsze, stają się bezwartościowe pod względem odżywczym. Jeżeli po otwarciu słoika zauważysz ślad pleśni, nie próbuj jej usuwać, bo cały przetwór jest zepsuty.

Przepisy na przetwory: pikle z ogórków

Przetwory na zimę
Sładniki:
  • 1 kg ogórków
  • 1/2 l octu winnego
  • 4 listki laurowe
  • po 6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy
  • łyżka cukru
  • 5 dag soli

Jak zrobić pikle z ogórków

Ogórki umyj, pokrój w paski, włóż do miski, posyp solą i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Osącz na sicie z solanki. Zagotuj szklankę wody z przyprawami i 1/4 l octu. Zalej tym ogórki i odstaw na 2 dni. Osącz je z zalewy i ułóż w słojach, do zalewy dodaj resztę octu i cukier, zagotuj. Gorącą marynatą zalej ogórki, szczelnie zamknij i pasteryzuj 15 minut.

Zobacz również

dobry i łatwy przepis na pikle

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

polecam

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

przetwory na zimę
Morele w syropie: domowe przetwory z owoców
Morele i brzoskwinie idealnie nadają się na domowe przetwory. Podajemy bardzo prosty przepis na morele w syropie.
ETYKIETY na przetwory DO POBRANIA: DUŻO ETYKIET na słoiki na przetwory i butelki - POBIERZ
Pobierz i wydrukuj ETYKIETY na przetwory: soki, dżemy, konfitury, kiszonki, nalewki i domowe wino. Przygotowaliśmy dla Was etykiety na przetwory: do własnoręcznego opisania i już ...
PRZETWORY: jak PASTERYZOWAĆ SŁOIKI na przetwory. Robimy przetwory na zimę
Przetwory cieszą zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, gdy zaczynamy tęsknić za smakami lata. Warto wiedzieć, jak właściwe pasteryzować i przygotować naczynia i słoiki na przetwory. ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12506 osób