Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Robimy przetwory na zimę. Przepis na przetwory z ogórków: pikle z ogórków

Robimy przetwory na zimę. Przepis na przetwory z ogórków: pikle z ogórków

Nasze babcie całe lato robiły przetwory, bo zimą nie było świeżych owoców ani warzyw. Teraz, choć przez okrągły rok mamy dostęp do najbardziej egzotycznych, warto podtrzymać tradycję robienia przetworów. Przeczytaj, o czym trzeba pamiętać robiąc przetwory na zimę. Podajemy łatwy przepis na pikle z ogórków.
Przetwory na zimę

Pamiętaj, że przy robieniu przetworów niezbędna jest higiena i pasteryzacja. Wszystkie słoiki na przetwory muszą być jałowe. Słoiki można wygotować, nie zapominając o zakrętkach (uszkodzone wyrzuć). Dobrym sposobem pasteryzacji jest włożenie słoików do gorącego piekarnika na 15 minut albo przepłukanie 70-procentowym spirytusem. Alkohol niszczy bakterie skuteczniej niż wrzątek.

Jak przechowywać przetwory

Gotowym przetworom szkodzi wysoka temperatura i światło. Dlatego przetwory na zimę trzeba przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Lepiej nie przetrzymywać słoików z przetworami dłużej niż jeden sezon - tracą kolor i, co ważniejsze, stają się bezwartościowe pod względem odżywczym. Jeżeli po otwarciu słoika zauważysz ślad pleśni, nie próbuj jej usuwać, bo cały przetwór jest zepsuty.

Przepisy na przetwory: pikle z ogórków

Przetwory na zimę
Sładniki:
  • 1 kg ogórków
  • 1/2 l octu winnego
  • 4 listki laurowe
  • po 6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy
  • łyżka cukru
  • 5 dag soli

Jak zrobić pikle z ogórków

Ogórki umyj, pokrój w paski, włóż do miski, posyp solą i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Osącz na sicie z solanki. Zagotuj szklankę wody z przyprawami i 1/4 l octu. Zalej tym ogórki i odstaw na 2 dni. Osącz je z zalewy i ułóż w słojach, do zalewy dodaj resztę octu i cukier, zagotuj. Gorącą marynatą zalej ogórki, szczelnie zamknij i pasteryzuj 15 minut.

Zobacz również
przetwory na zimę
Przetwory na zimę. Przetwory domowe z wiśni
Przetwory na zimę to smaczna i zdrowa kuchnia. Domowe przetwory robi się dość łatwo, choć są czasochłonne. Przetwory z owoców to smak lata zamknięty w ...
DŻEM JABŁKOWY Z ORZECHAMI WŁOSKIMI: przetwory na zimę
Zobacz przepis na dżem jabłkowy z orzechami włoskimi, który doskonale sprawdzi się jako przetwory na zimę. Antonówki, kosztele, papierówki – jabłka na przetwory, idealne na ...
KONFITURA MALINOWA przepis. Przetwory na zimę
Sezon na maliny właśnie trwa: konfitura z malin przepis. Maliny nadają się na przetwory na zimę. Delektuj się tym delikatnym owocem w zrobionej przez siebie ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12154 osoby