Przetwory: Sok z czarnej porzeczki

 porzeczki - przetwory-sok

Fot. Photos.com

Sok z porzeczek w zimowe wieczory możemy dodać do herbaty lub ciepłej wody. Duża dawka witaminy C, którą zawierają porzeczki zapobiegnienie przeziębieniom. Prosty przepis: przetwory na zimę - sok z czarnej porzeczki.

Sok z czarnej porzeczki jest dość łatwy do wykonania, dlatego warto mieć go w swojej spiżarni przetworów na zimę. Podajemy prosty przepis na sok z czarnej porzeczki.

Składniki na sok porzeczkowy:

  • owoce czarnej porzeczki
  • 30 dag cukru na każdy litr soku

Przetwory: sok z czarnej porzeczki - sposób przyrządzenia

Owoce podgrzewamy w garnku tak długo, aż puszczą sok. Nie wolno ich zagotować. Przecedzamy przez podwójną gazę nie odciskając. Gdy cały sok z porzeczek ścieknie do garnka, dosypujemy cukier w podanej wyżej proporcji i podgrzewamy całość na małym ogniu, aż się rozpuści. Sok z porzeczek przelewamy do butelek lub słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut. Sok z czarnej porzeczki na pewno przyda się jako przetwory na zimę!

Ocena: 0
Zdjęcia: Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY