Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory. Przepisy na przetwory z owoców: marmolada z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek

Przetwory. Przepisy na przetwory z owoców: marmolada z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek

Przetwory przygotowane własnoręcznie są smaczne i zachowują więcej witamin niż to co można kupić w sklepie. Przetwory z owoców mają wiele postaci, możemy zrobić konfitury, dżemy, powidła. Proponujemy przepis na marmoladę z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek. Ważne, by na przetwory wybierać dojrzałe, słodkie owoce.
Przetwory
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg borówek lub porzeczek
  • 1/2 kg dyni
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 3/4 kg cukru

Przepisy na przetwory: marmolada

Marmolada jest z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek. Sposób przygotowania: jabłka umyj, ułóż na blasze, upiecz. Gdy wystygną, przetrzyj przez sito. Dynię obierz ze skóry, miąższ pokrój, duś z sokiem jabłkowym, aż zacznie się rozpadać. Borówki przebierz, opłucz na sicie. Jabłkowy i dyniowy przecier nałóż do garnka, wsyp borówki. Na małym ogniu podgrzewaj, mieszając. Gdy masa zmniejszy objętość o połowę, wsyp cukier i dalej smaż powoli. Gdy marmolada zgęstnieje, nałóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zamknij.

Zobacz również
przetwory na zimę
Nalewka z malin: maliny w kuchni. Nalewka malinowa: przepis
Maliny są smaczne i zdrowe. Nalewka z maliny jest prosta w przygotowaniu i ma niepowtarzalny smak, a przy tym łatwa do zrobienia. Nalewka malinowa: przepis.
Gdzie składować przetwory na zimę: praktyczna spiżarnia w kuchni!
Czy SPIŻARNIA w kuchni na nowo powraca do łask? Jak ją zorganizować? Gorący czas wekowania dżemów, kompotów i powideł ma się w najlepsze! Ale czy ...
Robimy przetwory na zimę. Przepis na przetwory z ogórków: pikle z ogórków
Nasze babcie całe lato robiły przetwory, bo zimą nie było świeżych owoców ani warzyw. Teraz, choć przez okrągły rok mamy dostęp do najbardziej egzotycznych, warto ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12380 osób