Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory. Przepisy na przetwory z owoców: marmolada z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek

Przetwory. Przepisy na przetwory z owoców: marmolada z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek

Przetwory
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg borówek lub porzeczek
  • 1/2 kg dyni
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 3/4 kg cukru
Przetwory przygotowane własnoręcznie są smaczne i zachowują więcej witamin niż to co można kupić w sklepie. Przetwory z owoców mają wiele postaci, możemy zrobić konfitury, dżemy, powidła. Proponujemy przepis na marmoladę z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek. Ważne, by na przetwory wybierać dojrzałe, słodkie owoce.

Przepisy na przetwory: marmolada

Marmolada jest z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek. Sposób przygotowania: jabłka umyj, ułóż na blasze, upiecz. Gdy wystygną, przetrzyj przez sito. Dynię obierz ze skóry, miąższ pokrój, duś z sokiem jabłkowym, aż zacznie się rozpadać. Borówki przebierz, opłucz na sicie. Jabłkowy i dyniowy przecier nałóż do garnka, wsyp borówki. Na małym ogniu podgrzewaj, mieszając. Gdy masa zmniejszy objętość o połowę, wsyp cukier i dalej smaż powoli. Gdy marmolada zgęstnieje, nałóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zamknij.

Zobacz również
przetwory na zimę
Drylownica do wiśni i czereśni. Wybieramy drylownice ręczne i elektryczne
Drylownica bardzo ułatwia pracę przy robieniu przetworów z wiśni i czereśni. W sprzedaży dostępne są drylownice ręczne, jak i elektryczne.
Frużelina wiśniowa: jak zrobić. Prosty przepis
Frużelina to inaczej owoce w żelu. Podajemy prosty przepis na frużelinę z wiśni: domowe przetwory. Na frużelinę nadają się również inne sezonowe owoce: borówki, truskawki, ...
Sokownik parowy: jaki wybrać. Sokowniki i domowe przetwory
Sokownik parowy to specjalny garnek do soków, sprawdzi się podczas robienia domowych przetworów na zimę. Podpowiadamy jakie wybrać sokownik.
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 14559 osób