Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory. Przepisy na przetwory z owoców: marmolada z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek

Przetwory. Przepisy na przetwory z owoców: marmolada z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek

Przetwory przygotowane własnoręcznie są smaczne i zachowują więcej witamin niż to co można kupić w sklepie. Przetwory z owoców mają wiele postaci, możemy zrobić konfitury, dżemy, powidła. Proponujemy przepis na marmoladę z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek. Ważne, by na przetwory wybierać dojrzałe, słodkie owoce.
Przetwory
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg borówek lub porzeczek
  • 1/2 kg dyni
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 3/4 kg cukru

Przepisy na przetwory: marmolada

Marmolada jest z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek. Sposób przygotowania: jabłka umyj, ułóż na blasze, upiecz. Gdy wystygną, przetrzyj przez sito. Dynię obierz ze skóry, miąższ pokrój, duś z sokiem jabłkowym, aż zacznie się rozpadać. Borówki przebierz, opłucz na sicie. Jabłkowy i dyniowy przecier nałóż do garnka, wsyp borówki. Na małym ogniu podgrzewaj, mieszając. Gdy masa zmniejszy objętość o połowę, wsyp cukier i dalej smaż powoli. Gdy marmolada zgęstnieje, nałóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zamknij.

Zobacz również
przetwory na zimę
Domowe przetwory: pomidory pelati i ogórki kiszone
Prosty przepis na domowe przetwory: jak zrobić pomidory pelati i kiszone ogórki. Co prawda sklepowe półki pod wszelkiego rodzaju przetworami się uginają, a zamknięte w ...
PRZETWORY na zimę. Pasteryzacja czy zakręcenie na gorąco: robimy domowe przetwory
Robimy przetwory na zimę, by zachować smaki lata na chłodne dni. Najprostszą metodą utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Radzimy, jak pasteryzować przetwory, o czym pamiętać podczas ...
Przetwory na zimę. Przepis na przecier pomidorowy
Róbcie przetwory na zimę. Jednym z najprostszych przepisów na przetwory z pomidorów jest przecier pomidorowy. Robi się go prosto i szybko. Smaku domowych przecierów z ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13606 osób