Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory. Przepisy na przetwory z owoców: marmolada z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek

Przetwory. Przepisy na przetwory z owoców: marmolada z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek

Przetwory przygotowane własnoręcznie są smaczne i zachowują więcej witamin niż to co można kupić w sklepie. Przetwory z owoców mają wiele postaci, możemy zrobić konfitury, dżemy, powidła. Proponujemy przepis na marmoladę z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek. Ważne, by na przetwory wybierać dojrzałe, słodkie owoce.
Przetwory
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg borówek lub porzeczek
  • 1/2 kg dyni
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 3/4 kg cukru

Przepisy na przetwory: marmolada

Marmolada jest z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek. Sposób przygotowania: jabłka umyj, ułóż na blasze, upiecz. Gdy wystygną, przetrzyj przez sito. Dynię obierz ze skóry, miąższ pokrój, duś z sokiem jabłkowym, aż zacznie się rozpadać. Borówki przebierz, opłucz na sicie. Jabłkowy i dyniowy przecier nałóż do garnka, wsyp borówki. Na małym ogniu podgrzewaj, mieszając. Gdy masa zmniejszy objętość o połowę, wsyp cukier i dalej smaż powoli. Gdy marmolada zgęstnieje, nałóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zamknij.

Zobacz również
przetwory na zimę
KONFITURA MALINOWA przepis. Przetwory na zimę
Sezon na maliny właśnie trwa: konfitura z malin przepis. Maliny nadają się na przetwory na zimę. Delektuj się tym delikatnym owocem w zrobionej przez siebie ...
Przetwory na zimę: galaretka z porzeczek. Przepis na przetwory bez gotowania
Przetwory na zimę: galaretka z porzeczek. Domowa galaretka z porzeczek zamknięta w małych słoiczkach, może być miłym upominkiem w czasie jesiennej wizyty, albo smakowitym dodatkiem ...
Formy do pieczenia, garnki, słoje czyli akcja: zatrzymujemy lato w kuchni!
Jesienią akcesoria kuchenne, a szczególnie formy do pieczenia i garnki idą w ruch. Zaczynają się także domowe przetwory. Popołudnia i wieczory staja się chłodne, nabieramy ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12935 osób