Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory. Przepisy na przetwory z owoców: marmolada z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek

Przetwory. Przepisy na przetwory z owoców: marmolada z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek

Przetwory przygotowane własnoręcznie są smaczne i zachowują więcej witamin niż to co można kupić w sklepie. Przetwory z owoców mają wiele postaci, możemy zrobić konfitury, dżemy, powidła. Proponujemy przepis na marmoladę z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek. Ważne, by na przetwory wybierać dojrzałe, słodkie owoce.
Przetwory
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg borówek lub porzeczek
  • 1/2 kg dyni
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 3/4 kg cukru

Przepisy na przetwory: marmolada

Marmolada jest z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek. Sposób przygotowania: jabłka umyj, ułóż na blasze, upiecz. Gdy wystygną, przetrzyj przez sito. Dynię obierz ze skóry, miąższ pokrój, duś z sokiem jabłkowym, aż zacznie się rozpadać. Borówki przebierz, opłucz na sicie. Jabłkowy i dyniowy przecier nałóż do garnka, wsyp borówki. Na małym ogniu podgrzewaj, mieszając. Gdy masa zmniejszy objętość o połowę, wsyp cukier i dalej smaż powoli. Gdy marmolada zgęstnieje, nałóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zamknij.

Zobacz również
przetwory na zimę
Morele w syropie: domowe przetwory z owoców
Morele i brzoskwinie idealnie nadają się na domowe przetwory. Podajemy bardzo prosty przepis na morele w syropie.
ETYKIETY na przetwory DO POBRANIA: DUŻO ETYKIET na słoiki na przetwory i butelki - POBIERZ
Pobierz i wydrukuj ETYKIETY na przetwory: soki, dżemy, konfitury, kiszonki, nalewki i domowe wino. Przygotowaliśmy dla Was etykiety na przetwory: do własnoręcznego opisania i już ...
PRZETWORY: jak PASTERYZOWAĆ SŁOIKI na przetwory. Robimy przetwory na zimę
Przetwory cieszą zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, gdy zaczynamy tęsknić za smakami lata. Warto wiedzieć, jak właściwe pasteryzować i przygotować naczynia i słoiki na przetwory. ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12573 osoby