Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory. Przepisy na przetwory z owoców: marmolada z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek

Przetwory. Przepisy na przetwory z owoców: marmolada z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek

Przetwory przygotowane własnoręcznie są smaczne i zachowują więcej witamin niż to co można kupić w sklepie. Przetwory z owoców mają wiele postaci, możemy zrobić konfitury, dżemy, powidła. Proponujemy przepis na marmoladę z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek. Ważne, by na przetwory wybierać dojrzałe, słodkie owoce.
Przetwory
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg borówek lub porzeczek
  • 1/2 kg dyni
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 3/4 kg cukru

Przepisy na przetwory: marmolada

Marmolada jest z jabłek, dyni i borówek lub porzeczek. Sposób przygotowania: jabłka umyj, ułóż na blasze, upiecz. Gdy wystygną, przetrzyj przez sito. Dynię obierz ze skóry, miąższ pokrój, duś z sokiem jabłkowym, aż zacznie się rozpadać. Borówki przebierz, opłucz na sicie. Jabłkowy i dyniowy przecier nałóż do garnka, wsyp borówki. Na małym ogniu podgrzewaj, mieszając. Gdy masa zmniejszy objętość o połowę, wsyp cukier i dalej smaż powoli. Gdy marmolada zgęstnieje, nałóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zamknij.

Zobacz również
przetwory na zimę
Urządzamy spiżarnię z Elfa: praktyczna aranżacja domowej spiżarni z najwyższej półki!
Domowa spiżarnia zyskuje coraz więcej zwolenników. Wnętrze to jest idealnym miejscem do przechowywania produktów spożywczych oraz przetworów, które pozwolą zatrzymać smak lata w domu. Spiżarnia, ...
Urządzamy domową spiżarnię: półki, schowki, pojemniki, przegrody!
Zagospodarowane na domową spiżarnię miejsce w kuchni to kolejny modny (i praktyczny) powrót do starych, dobrych rozwiązań. Spiżarnia jest idealnym miejscem do przechowywania suchych produktów ...
Gdzie składować przetwory na zimę: praktyczna spiżarnia w kuchni!
Czy SPIŻARNIA w kuchni na nowo powraca do łask? Jak ją zorganizować? Gorący czas wekowania dżemów, kompotów i powideł ma się w najlepsze! Ale czy ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12488 osób