Przetwory na zimę: pyszny DŻEM MORELOWY

 dżem morelowy przetwory

Fot. Photos.com

Dżem morelowy będzie słodkim dodatkiem do deserów i tostów. Wykonanie tego przetworu na zimę nie zajmie wiele czasu i jest stosunkowo proste. Zobacz, jak zrobić pyszny dżem morelowy.

Dżem morelowy składniki:

  • 1 kg moreli bez pestek,
  • 70 dag cukru,
  • 100 ml wody

 

Przetwory na zimę: dżem morelowy - sposób wykonania

Wodę z cukre gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie syrop. Morele kroimy na ćwiartki i wrzucamy do przygotowanego syropu, całość gotujemy. Gdy morele zmiękną, dołożyć połówki kilku odłożonych wcześniej owoców. Mieszając, gotować na małym ogniu, aż dżem będzie gęsty. Użycie środka żelującego skróci robienie przetworów nawet do 15 minut.

Ocena: 0
Zdjęcia: Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY