Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory na zimę. Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

Przetwory na zimę. Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

Lato to sezon robienia przetworów. Przetwory na zimę będą pyszne i zdrowe jeśli użyjemy świeżych produktów. Przetwory z warzyw są doskonałym sposobem na zdrową kuchnię. Przetwory z papryki mają wiele wariantów. Ale podstawowa zasada: warzywa na przetwory nie mogą być uszkodzone, ze śladami pleśni. Podajemy przepis na marynowaną parykę z czosnkiem.
Przetwory na zimę
Składniki:
  • 10 strąków papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

Papryki rozkrój, oczyść z pestek, umyj, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 200°C, aż skórka ściemnieje. Sok powstały podczas pieczenia zlej do miseczki. Gorącą paprykę zapakuj do torebki foliowej, szczelnie zamknij i zostaw do ostygnięcia, następnie zdejmij z niej skórkę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i zebranym sokiem. Paprykę włóż do słoików, zalej marynatą, dodaj pozostałe ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Słoiki zakręć, pasteryzuj 15 minut. Postaw na zakrętkach do wystygnięcia.

Zobacz również
przetwory na zimę
SOK Z MALIN przepis. Przetwory na zimę - robimy sok malinowy
SOK Z MALIN: prosty przepis. Nic tak nie poprawia nastroju i nadszarpniętego zdrowia jak domowy sok z malin. Koniec lata to doskonały czas na przetwory. ...
KONFITURA MALINOWA przepis. Przetwory na zimę
Sezon na maliny właśnie trwa: konfitura z malin przepis. Maliny nadają się na przetwory na zimę. Delektuj się tym delikatnym owocem w zrobionej przez siebie ...
Przetwory na zimę: galaretka z porzeczek. Przepis na przetwory bez gotowania
Przetwory na zimę: galaretka z porzeczek. Domowa galaretka z porzeczek zamknięta w małych słoiczkach, może być miłym upominkiem w czasie jesiennej wizyty, albo smakowitym dodatkiem ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13088 osób