Przetwory na zimę. Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

 Przetwory na zimę

Przetwory na zimę

Fot. Konrad Kalbarczyk

Lato to sezon robienia przetworów. Przetwory na zimę będą pyszne i zdrowe jeśli użyjemy świeżych produktów. Przetwory z warzyw są doskonałym sposobem na zdrową kuchnię. Przetwory z papryki mają wiele wariantów. Ale podstawowa zasada: warzywa na przetwory nie mogą być uszkodzone, ze śladami pleśni. Podajemy przepis na marynowaną parykę z czosnkiem.

Składniki:
  • 10 strąków papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

Papryki rozkrój, oczyść z pestek, umyj, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 200°C, aż skórka ściemnieje. Sok powstały podczas pieczenia zlej do miseczki. Gorącą paprykę zapakuj do torebki foliowej, szczelnie zamknij i zostaw do ostygnięcia, następnie zdejmij z niej skórkę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i zebranym sokiem. Paprykę włóż do słoików, zalej marynatą, dodaj pozostałe ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Słoiki zakręć, pasteryzuj 15 minut. Postaw na zakrętkach do wystygnięcia.

Ocena: 0
Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk Źródło: Zdrowie

POLECANE ARTYKUŁY

Przetwory na zimę: przepisy i porady. Domowe przetwory to sposób na smaczną i zdrową kuchnię. Powrót do tradycyjnych sposobów na przygotowanie zapasów przyszła do nas wraz z ideą slow food. Przetwory na zimę wykonane samodzielnie są zdrowe i nie zawierają konserwantów. Możemy robić przetwory z owoców i przetwory z warzyw. Przygotowując przetwory na zimę, należy przede wszystkim zapoznać się ze sposobami konserwacji produktów: pasteryzacja. Nie chcemy przecież by dżemy, konfitury, przetwory z ogórków, przetwory na zimę sałatki czy kompoty i soki, popsuły się zanim zdążymy ich skosztować. Podajemy przepisy na przetwory, choć pamiętajcie, że najbardziej sprawdzone przepisy jak zrobić przetwory znają nasze babcie.