Przetwory na zimę. Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

 Przetwory na zimę

Fot. Konrad Kalbarczyk

Lato to sezon robienia przetworów. Przetwory na zimę będą pyszne i zdrowe jeśli użyjemy świeżych produktów. Przetwory z warzyw są doskonałym sposobem na zdrową kuchnię. Przetwory z papryki mają wiele wariantów. Ale podstawowa zasada: warzywa na przetwory nie mogą być uszkodzone, ze śladami pleśni. Podajemy przepis na marynowaną parykę z czosnkiem.

Składniki:
  • 10 strąków papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

Papryki rozkrój, oczyść z pestek, umyj, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 200°C, aż skórka ściemnieje. Sok powstały podczas pieczenia zlej do miseczki. Gorącą paprykę zapakuj do torebki foliowej, szczelnie zamknij i zostaw do ostygnięcia, następnie zdejmij z niej skórkę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i zebranym sokiem. Paprykę włóż do słoików, zalej marynatą, dodaj pozostałe ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Słoiki zakręć, pasteryzuj 15 minut. Postaw na zakrętkach do wystygnięcia.

Ocena: 0
Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk Źródło: Zdrowie

POLECANE ARTYKUŁY