Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory na zimę. Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

Przetwory na zimę. Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

Lato to sezon robienia przetworów. Przetwory na zimę będą pyszne i zdrowe jeśli użyjemy świeżych produktów. Przetwory z warzyw są doskonałym sposobem na zdrową kuchnię. Przetwory z papryki mają wiele wariantów. Ale podstawowa zasada: warzywa na przetwory nie mogą być uszkodzone, ze śladami pleśni. Podajemy przepis na marynowaną parykę z czosnkiem.
Przetwory na zimę
Składniki:
  • 10 strąków papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

Papryki rozkrój, oczyść z pestek, umyj, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 200°C, aż skórka ściemnieje. Sok powstały podczas pieczenia zlej do miseczki. Gorącą paprykę zapakuj do torebki foliowej, szczelnie zamknij i zostaw do ostygnięcia, następnie zdejmij z niej skórkę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i zebranym sokiem. Paprykę włóż do słoików, zalej marynatą, dodaj pozostałe ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Słoiki zakręć, pasteryzuj 15 minut. Postaw na zakrętkach do wystygnięcia.

Zobacz również
przetwory na zimę
ETYKIETY na przetwory DO POBRANIA: DUŻO ETYKIET na słoiki na przetwory i butelki - POBIERZ
Pobierz i wydrukuj ETYKIETY na przetwory: soki, dżemy, konfitury, kiszonki, nalewki i domowe wino. Przygotowaliśmy dla Was etykiety na przetwory: do własnoręcznego opisania i już ...
Morele w syropie: domowe przetwory z owoców
Morele i brzoskwinie idealnie nadają się na domowe przetwory. Podajemy bardzo prosty przepis na morele w syropie.
PRZETWORY: jak PASTERYZOWAĆ SŁOIKI na przetwory. Robimy przetwory na zimę
Przetwory cieszą zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, gdy zaczynamy tęsknić za smakami lata. Warto wiedzieć, jak właściwe pasteryzować i przygotować naczynia i słoiki na przetwory. ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12625 osób