Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory na zimę. Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

Przetwory na zimę. Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

Lato to sezon robienia przetworów. Przetwory na zimę będą pyszne i zdrowe jeśli użyjemy świeżych produktów. Przetwory z warzyw są doskonałym sposobem na zdrową kuchnię. Przetwory z papryki mają wiele wariantów. Ale podstawowa zasada: warzywa na przetwory nie mogą być uszkodzone, ze śladami pleśni. Podajemy przepis na marynowaną parykę z czosnkiem.
Przetwory na zimę
Składniki:
  • 10 strąków papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

Papryki rozkrój, oczyść z pestek, umyj, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 200°C, aż skórka ściemnieje. Sok powstały podczas pieczenia zlej do miseczki. Gorącą paprykę zapakuj do torebki foliowej, szczelnie zamknij i zostaw do ostygnięcia, następnie zdejmij z niej skórkę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i zebranym sokiem. Paprykę włóż do słoików, zalej marynatą, dodaj pozostałe ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Słoiki zakręć, pasteryzuj 15 minut. Postaw na zakrętkach do wystygnięcia.

Zobacz również
przetwory na zimę
Nalewka z malin: maliny w kuchni. Nalewka malinowa: przepis
Maliny są smaczne i zdrowe. Nalewka z maliny jest prosta w przygotowaniu i ma niepowtarzalny smak, a przy tym łatwa do zrobienia. Nalewka malinowa: przepis.
Gdzie składować przetwory na zimę: praktyczna spiżarnia w kuchni!
Czy SPIŻARNIA w kuchni na nowo powraca do łask? Jak ją zorganizować? Gorący czas wekowania dżemów, kompotów i powideł ma się w najlepsze! Ale czy ...
Robimy przetwory na zimę. Przepis na przetwory z ogórków: pikle z ogórków
Nasze babcie całe lato robiły przetwory, bo zimą nie było świeżych owoców ani warzyw. Teraz, choć przez okrągły rok mamy dostęp do najbardziej egzotycznych, warto ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12383 osoby