Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory na zimę. Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

Przetwory na zimę. Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

Lato to sezon robienia przetworów. Przetwory na zimę będą pyszne i zdrowe jeśli użyjemy świeżych produktów. Przetwory z warzyw są doskonałym sposobem na zdrową kuchnię. Przetwory z papryki mają wiele wariantów. Ale podstawowa zasada: warzywa na przetwory nie mogą być uszkodzone, ze śladami pleśni. Podajemy przepis na marynowaną parykę z czosnkiem.
Przetwory na zimę
Składniki:
  • 10 strąków papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Przepisy na przetwory: papryka z czosnkiem

Papryki rozkrój, oczyść z pestek, umyj, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 200°C, aż skórka ściemnieje. Sok powstały podczas pieczenia zlej do miseczki. Gorącą paprykę zapakuj do torebki foliowej, szczelnie zamknij i zostaw do ostygnięcia, następnie zdejmij z niej skórkę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i zebranym sokiem. Paprykę włóż do słoików, zalej marynatą, dodaj pozostałe ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Słoiki zakręć, pasteryzuj 15 minut. Postaw na zakrętkach do wystygnięcia.

Zobacz również
przetwory na zimę
Domowe przetwory: pomidory pelati i ogórki kiszone
Prosty przepis na domowe przetwory: jak zrobić pomidory pelati i kiszone ogórki. Co prawda sklepowe półki pod wszelkiego rodzaju przetworami się uginają, a zamknięte w ...
PRZETWORY na zimę. Pasteryzacja czy zakręcenie na gorąco: robimy domowe przetwory
Robimy przetwory na zimę, by zachować smaki lata na chłodne dni. Najprostszą metodą utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Radzimy, jak pasteryzować przetwory, o czym pamiętać podczas ...
Przetwory na zimę. Przepis na przecier pomidorowy
Róbcie przetwory na zimę. Jednym z najprostszych przepisów na przetwory z pomidorów jest przecier pomidorowy. Robi się go prosto i szybko. Smaku domowych przecierów z ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13610 osób