Chcesz cieszyć się smakiemi owoców przez cały rok? Nic prostszego, zrób przetwory na zimę! Kompot z rabarbaru jest prosty do wykonania, można go wypić od razu lub poddać pasteryzacji. Kiedyś kompoty były popularne jako domowe przetwory. Dzisiaj wyparły je gotowe soki owocowe. Ale pamiętajcie, że robiąc własnoręcznie przetwory na zimę znacie dokładnie ich skład i możecie dostosować poziom cukru do własnych potrzeb.

Domowe przetwory: przepis na kompot z rabarbaru

Do zrobienia kompotu z rabarbaru potrzeba:

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 20 dag cukru
  • kilka goździków



Robimy kompot z rabarbaru: łodygi rabarbaru umyj, odetnij końce i pokrój na około 3-centymetrowe kawałki. Zalej 2 l wody, dodaj cukier i goździki. Gotuj pół godziny. Gorący kompot z rabarbaru przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Pasteryzuj ok. 20 minut w temperaturze 80 st. C. Ostudź.