Przetwory z pomidorów są proste w przygotowaniu. Przecier z pomidorów jest łatwy do przygotowania. Warto go zrobić pod koniec lata, kiedy pomidory są tanie i dojrzałe. Na przecier pomidorowy wybierz pomidory dojrzałe, ale bez śladów pleśni.

Przetwory z pomidorów: jak zrobić przecier pomidorowy

Umyj pomidory. Pokrój je na dość duże kawałki. Pokrojone pomidory włóż do garnka z łyżką masła, tak by się nie przypaliły. Pomidory gotujemy na wolnym ogniu, mieszając. Gdy się rozgotują, przecier pomidorowy przecieramy przez sitko. Następnie gorący przecier pomidorowy przekładamy do słoików. Słoiki na przetwory muszą być wyparzone i suche. Słoiki wypełniamy, zostawiając 1–2 cm wolnej przestrzeni, ustawiamy je w garnku na ochronnej warstwie (papier, ścierka), tak by się nie stykały. Do garnka wlewamy ciepłą wodę do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy, tak by woda tylko „mrugała”. Czas pasteryzacji liczymy od zawrzenia - około 30 minut. Wyjmujemy i ustawiamy słoiki z przecierem pomidorowym dnem do góry, aby się zawekowały.