Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory na zimę. Przepis na przecier pomidorowy przecier z pomidorów jak zrobić, przecier pomidorowy przepis

Przetwory na zimę. Przepis na przecier pomidorowy

Róbcie przetwory na zimę. Smaku domowych przecierów z warzyw czy owoców nie znajdziecie na półkach sklepowych. Jednym z najprostszych przepisów na przetwory z pomidorów jest przecier pomidorowy. Robi się go prosto i szybko. Przecier pomidorowy będzie doskonały na zupę pomidorową czy do sosu do makaronu.
Przepisy na przetwory: przecier pomidorowy
Przepisy na przetwory: przecier pomidorowy

Przetwory z pomidorów są proste w przygotowaniu. Przecier z pomidorów jest łatwy do przygotowania. Warto go zrobić pod koniec lata, kiedy pomidory są tanie i dojrzałe. Na przecier pomidorowy wybierz pomidory dojrzałe, ale bez śladów pleśni.

Przetwory z pomidorów: jak zrobić przecier pomidorowy

Umyj pomidory. Pokrój je na dość duże kawałki. Pokrojone pomidory włóż do garnka z łyżką masła, tak by się nie przypaliły. Pomidory gotujemy na wolnym ogniu, mieszając. Gdy się rozgotują, przecier pomidorowy przecieramy przez sito. Następnie gorący przecier pomidorowy przekładamy do słoików. Słoiki na przetwory muszą być wyparzone i suche. Słoiki wypełniamy, zostawiając 1–2 cm wolnej przestrzeni, ustawiamy je w garnku na ochronnej warstwie (papier, ścierka), tak by się nie stykały. Do garnka wlewamy ciepłą wodę do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy, tak by woda tylko „mrugała”. Czas pasteryzacji liczymy od zawrzenia - około 30 minut. Wyjmujemy i ustawiamy słoiki dnem do góry, aby się zawekowały.

Zobacz również
Przeczytaj też:
Przepisy na przetwory. Chutney, czyli sos śliwkowy
Przepisy na przetwory. Chutney, czyli sos śliwkowy

Przetwory domowe to sposób na zdrową i smaczną kuchnię. Na przetwory znakomicie ...

zobacz więcej
WARTO PRZECZYTAĆ
Domowe przetwory to znak, że lato trwa w najlepsze. Przydadzą nam się kolorowe, kuchenne akcesoria ułatwiające pracę.
Domowe przetwory od zawsze kojarzą się z latem. Potrzebne będą kuchenne akcesoria, które ułatwią nam ...
Jak mrozić warzywa i owoce
Radzimy jak mrozić warzywa i owoce, by zachowały jak najwięcej witamin, a także smak i ...
Przetwory na zimę: BAKŁAŻANY MARYNOWANE
Bakłażany marynowane są prostym i łatwym do zrobienia przetworem na zimę. Bakłażany marynowane sprawdza się ...
Kolor firan: makaronów
Witam jak dobrać kolorystyke np. makaronów do salonu w kolorze turkusowym i szarym? Czy odcienie ecru to dobry pomysł, czy może lepiej...
Aleksandra Bezpłatne porady wnętrzarskie
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12154 osoby
  • zobacz wszystkie wpisy
  • załóż bloga
  • Sowy Arystokratki

    Sowy: pomysłowe dekoracje wnętrza

  • Kute ręcznie prezenty na ślub

    Unikatowe wyroby m. in. pomysły na prezenty ślubne - podkowy z napisem z podstawkiem gwoździem - wyjątkowe prosto z kuźni. Bądź oryginalny - więcej zdjęć i cennik - kowal501@o2.pl

  • Tagi na doniczki ;-)

    Długo zastanawiałam się jak oznaczyć ziółka rosnące na moim balkonie. Nie chciałam tabliczek wbijanych w ziemię, na których zapisujemy nazwę roślinki. Sprawdzone rozwiązania nie są dla mnie ;-).Ponieważ mam słabość do drewna...postanowiłam wykorzystać okrągłe...