Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory na zimę. Przepis na przecier pomidorowy przecier z pomidorów jak zrobić, przecier pomidorowy przepis

Przetwory na zimę. Przepis na przecier pomidorowy

Róbcie przetwory na zimę. Smaku domowych przecierów z warzyw czy owoców nie znajdziecie na półkach sklepowych. Jednym z najprostszych przepisów na przetwory z pomidorów jest przecier pomidorowy. Robi się go prosto i szybko. Przecier pomidorowy będzie doskonały na zupę pomidorową czy do sosu do makaronu.
Przepisy na przetwory: przecier pomidorowy
Przepisy na przetwory: przecier pomidorowy

Przetwory z pomidorów są proste w przygotowaniu. Przecier z pomidorów jest łatwy do przygotowania. Warto go zrobić pod koniec lata, kiedy pomidory są tanie i dojrzałe. Na przecier pomidorowy wybierz pomidory dojrzałe, ale bez śladów pleśni.

Przetwory z pomidorów: jak zrobić przecier pomidorowy

Umyj pomidory. Pokrój je na dość duże kawałki. Pokrojone pomidory włóż do garnka z łyżką masła, tak by się nie przypaliły. Pomidory gotujemy na wolnym ogniu, mieszając. Gdy się rozgotują, przecier pomidorowy przecieramy przez sito. Następnie gorący przecier pomidorowy przekładamy do słoików. Słoiki na przetwory muszą być wyparzone i suche. Słoiki wypełniamy, zostawiając 1–2 cm wolnej przestrzeni, ustawiamy je w garnku na ochronnej warstwie (papier, ścierka), tak by się nie stykały. Do garnka wlewamy ciepłą wodę do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy, tak by woda tylko „mrugała”. Czas pasteryzacji liczymy od zawrzenia - około 30 minut. Wyjmujemy i ustawiamy słoiki dnem do góry, aby się zawekowały.

Zobacz również

posiadamy w ofercie firmy przecierak do warzyw idealny do przygotowania przetworów przecieranych. zapraszam na www.stalgast.com - ulotka wyprzedażowa. szukam pomysłu na sprzedaz.

oceń:

lubię

1%

nie lubię

99%

woow te materiałowe cudeńka na nakrętkach są naprawdę piękne. CHyba zgapię:) Ja swój przecier robiłam tak: http://taniecswietegowita.blogspot.com/2012/08/przecier-pomidorowy.html

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

A ja robię tak, jak nauczyła mnie wieki temu moja teściowa: pomidory rozgotowuję w rondlu (żadnego masła!!), zostawiam do następnego dnia do całkowitego ostygnięcia i odparowanie, przecieram, zagotowuję, troszkę solę, gorące składam do słoiczków, buteleczek, czy co tam mam, odwracam do góry dnem (żadnej pasteryzacji). Do następnego sezonu konsumuję, i raz na kilka lat zdarza się, że jakiś słoiczek mi się zepsuje. Szybko i pysznie! Smacznego!

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

Jeśli chcemy się pozbyć skórki z pomidorów do przecieru to najpierw należy je umyć,pokroić na cząstki i zmiksować a dopiero potem gotować. NIGDY ich nie należy najpierw gotować a potem przecierać. Spróbujcie - zimny pomidor łatwo przechodzi przez sito a gotowany zostawia na sicie śliską i gęstą zawiesinę i trudno go przecisnąć.

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

zapomniałam dodać że po zmiksowaniu zimnych pomidorów należy je przetrzeć przez sito i dopiero potem zagotować.

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

Przeczytaj też:
Przepisy na przetwory. Chutney, czyli sos śliwkowy
Przepisy na przetwory. Chutney, czyli sos śliwkowy

Przetwory domowe to sposób na zdrową i smaczną kuchnię. Na przetwory znakomicie ...

zobacz więcej
WARTO PRZECZYTAĆ
Morele w syropie: domowe przetwory z owoców
Morele i brzoskwinie idealnie nadają się na domowe przetwory. Podajemy bardzo prosty przepis na morele ...
Formy do pieczenia, garnki, słoje czyli akcja: zatrzymujemy lato w kuchni!
Jesienią akcesoria kuchenne, a szczególnie formy do pieczenia i garnki idą w ruch. Zaczynają się ...
Jak zrobić PRZEPIŚNIK: zrób sam wyjątkowy notes na przepisy! [WIDEO]
Czy słyszeliście już o PRZEPIŚNIKU? To indywidualny notes do zapisywania rodzinnych przepisów! Pokazujemy jak zrobić ...
Szare ściany w małym salonie?
Witam. Bardzo spodobała mi się pokazana przez Was aranżacja szarego salonu. Zastanawiam się czy równie dobrze wyglądałaby ona w salonie o...
Nina Korzec-Molenda Bezpłatne porady wnętrzarskie
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12607 osób
  • zobacz wszystkie wpisy
  • załóż bloga