Przetwory na zimę: przepis na MARYNOWANE GRUSZKI

 Gruszki

Gruszki

Fot. Photos.com

Przetwory na zimę: przepis na marynowane gruszki to pomysł na pyszny deser i dodatek do ciast. Zobacz, jak zrobić pyszne przetwory na zimę z gruszek. Marynowane gruszki na słodko jeśli zamkniesz w ładnym słoiku będą też świetnym pomysłem na słodki podarunek. Domowe przetwory z gruszek czas zacząć...

Gruszki są świetne jako przetwory na zimę: słodkie, miękkie i soczyste. Przepis na marynowane gruszki na słodko docenicie ze względu na ich walory smakowe, gruszki marynowane z kawałkami cynamonu smakują naprawdę wyśmienicie. Gruszki marynowane na słodko: przepis na domowe przetwory - zobacz jak zrobić.

Gruszki marynowane przepis - składniki:

  • 2 i ½ kg twardych, zielonych, mało dojrzałych gruszek

zalewa do gruszek:

  • ¾ szklanki octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka goździków
  • kawałek kory cynamonu

Przetwory na zimę: marynowane gruszki

Składniki zalewy połącz i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Gruszki cienko obierz, przekrój na połówki i łyżeczką usuń gniazda nasienne (ogonki można zostawić). Obrane owoce od razu włożyć do zakwaszone niewielką ilością octu lub sokiem z cytryny wody, aby nie ściemniały. Gdy wszystkie już są obrane, partami gotować w zalewie prze 5-10 minut na małym ogniu. Gruszki mają być lekko szkliste, trzeba uważać, by się nie rozgotowały. Wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż w wyparzonych słoikach. Zalewę przecedź przez gęste sito i powtórnie zagotuj. Przyprawy z zalewy rozłóż w równych częściach do słoików. Gruszki zalej wrzącą zalewą, zakręć wyparzonymi zakrętkami i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.

Ocena: 0
Zdjęcia: Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY

Przetwory na zimę: przepisy i porady. Domowe przetwory to sposób na smaczną i zdrową kuchnię. Powrót do tradycyjnych sposobów na przygotowanie zapasów przyszła do nas wraz z ideą slow food. Przetwory na zimę wykonane samodzielnie są zdrowe i nie zawierają konserwantów. Możemy robić przetwory z owoców i przetwory z warzyw. Przygotowując przetwory na zimę, należy przede wszystkim zapoznać się ze sposobami konserwacji produktów: pasteryzacja. Nie chcemy przecież by dżemy, konfitury, przetwory z ogórków, przetwory na zimę sałatki czy kompoty i soki, popsuły się zanim zdążymy ich skosztować. Podajemy przepisy na przetwory, choć pamiętajcie, że najbardziej sprawdzone przepisy jak zrobić przetwory znają nasze babcie.