PRZETWORY NA ZIMĘ: powidła śliwkowe na ostro

 Przetwory na zimę: powidła śliwkowe na ostro

Fot. Jacek Kucharczyk

Domowe powidła śliwkowe to prawdziwy rarytas. Podajemy przepis na powidła ze śliwek, które można podawać do białych serów, wędlin, mięs i sosów. Przetwory na zimę: robimy powidła.

Powidła śliwkowe na ostro – składniki:

  • 2 kg śliwek, np. węgierek (łatwo usunąć z nich pestki)
  • ½ kg cukru
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka cynamonu
  • kilka goździków
  • 1/3 łyżeczki chili (do smaku)

 

PRZETWORY NA ZIMĘ: powidła śliwkowe na ostro - sposób przyrządzania

Wykorzystajmy śliwki na przetwory na zimę póki czas. Właśnie teraz są najsmaczniejsze. A więc robimy przetwory. Przygotuj słoiki na przetwory, włącz płytę z ulubioną muzyką i do dzieła! Powidła śliwkowe to klasyk, ale my proponujemy w wersji z chili. Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki. Połówki śliwek włóż do sporego garnka z grubym dnem, bo powidła lubią do niego przywrzeć. Zachowasz kolor śliwek, dodając sok z limonki (możesz go zastąpić sokiem z cytryny). Smaż śliwki na małym ogniu przez około godzinę. Dość często trzeba śliwki mieszać. Dodaj cukier, goździki i smaż śliwki jeszcze przez 2 godziny. Na koniec dodaj do prawie gotowych powideł cynamon i chili. Chwilę jeszcze je smaż. Przełóż gorące powidła śliwkowe do słoiczków, dobrze je zakręć i wstaw do gorącego piekarnika na około 15 minut. Potem pozostaw je do zastygnięcia i schowaj na zimę w spiżarce. Obiecujemy, że tak wykonane przetwory na zimę będą rarytasem waszej kuchni.

Ocena: 0
Zdjęcia: Jacek Kucharczyk

POLECANE ARTYKUŁY