Przetwory na zimę: OGÓRKI MAŁOSOLNE

 Ogórki małosolne

Ogórkki

Fot. Magdalena Kazimierczuk

Wystarczy duży, najlepiej kamionkowy garnek, letnia woda i świeże, zielone ogórki gruntowe, aby przygotować najpopularniejszy przetwór z ogórków, także na zimę. Ogórki małosolne to prosty przysmak, który od lat cieszy polskie stoły. Poznaj nasz prosty przepis. 

Ogórki małosolne twarde i chrupiące, pachnące czosnkiem, z aromatem kopru i chrzanu. Poznaj bardzo dobry i łatwy przepis na ogórki małosolne. Właśnie trwa idealna pora na ich przygotowanie. Świeży gruntowy ogórek, delikatnie tylko muśnięty słoną wodą – oto receptura na najprostszy, a zarazem najlepszy z przetworów na zimę.

Ogórki małosolne: składniki

1 kg młodych niewielkich ogórków

2 litry wody

2 łyżki soli

8 ząbków czosnku

4 gałązki koprua

Ogórki małosolne: sposób przygotowania

Ogórki dokładnie myjemy i układamy je ciasno w słoju lub glinianym naczyniu. Gotujemy wodę z solą i wrzącą zalewamy ogórki. Wrzucamy czosnek i koper. Najlepsze ogórki wychodzą, gdy sypiemy łyżeczkę soli na każdy litr wody.

Ocena: 0
Zdjęcia: Magdalena Kazimierczuk

POLECANE ARTYKUŁY