Kiszenie ogórków jest proste. Ogórki idelanie nadają sie na przetwory na zimę. Do kiszenia ogórków konieczna jest dobra woda i dobra odmiana ogórków. Ogórki na przetwory nie mogą być zwiędłe, muszą być bez zgnilizny, czy zmian chorobowych. Najlepiej kupić je na targu, zerwane rano. Przepisy na ogórki kiszone często pomijają kwestię wody. Najlepsza będzie woda źródlana, oligoceńska, nie z kranu. Na półlitra wody, dajemy płaską łyżkę stołową soli, najlepiej takie nieoczyszczonej, można ją kupić w sklepach spożywyczych.

Przepisy na przetwory: ogórki kiszone

Ogórki na przetwory najpierw trzeba dokładnie umyć. Wcześniej warto przygotować słoiki. Należy je wyparzyć. Do umytych słoików wkładamy ściśle ogórki, dodając: koper ogrodowy, czosnek, kawałek korzenia chrzanu, liść wiśni, dębu lub porzeczki czarnej, gorczycę, ziele angielskie. Ogórki zalewamy przygotowanym wcześniej roztworem soli, tak by zakryć ogórki. Zamykamy szczelnie słoiki i odstawiamy na kilka dni, słoiki z ogórkami można przewrócic do góry dnem i sprawdzić czy nie ciekną. następnie przetwory z ogórków przenosimy do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. Ogórki kiszone będą gotowe do spożycia po ok. 3 tygodniach.