Przetwory na zimę: marynowane GRZYBY

 marynowane grzyby przetwory

Fot. Photos.com

Grzyby - aromatyczne przetwory z grzybów zimą i wczesną wiosną ubogacą naszą dietę. Zobacz, jak zrobić marynowane grzyby. Przepis na przetwory z grzybów jest prosty i nie zajmie duże czasu.

Marynowane grzyby składniki:

2 kg grzybów

Marynata:

400 ml wody 600 ml octu winnego 6-proc. 3 łyżki cukru 1 łyżka soli Wiórki chrzanu 10 ziaren ziela  angielskiego 10 ziaren pieprzu ok. 2 łyżek gorczycy 6 listków laurowych 6 goździków

Marynowane grzyby: sposób przyrządzenia

Grzyby myjemy i gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku ze szczyptą kwasku cytrynowego. Odstawiamy z ognia, a gdy opadną na dno odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Na marynatę gotujemy wodę z przyprawami i na małym ogniu trzymamy pół godziny. Odstawiamy na 4 godz. Znowu zagotowujemy, dodajemy sól, cukier i ocet. Do słoików na przetwory wkładamy grzyby i zalewamy gorącą marynatą. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Ocena: 0
Zdjęcia: Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY