Przetwory na zimę: kompot z porzeczek i owoców

 kompot z porzeczek i owoców

Fot. Photos.com

W przetworach na zimę warto uwzględnić kompot z porzeczek, do którego możemy dodać jeszcze inne owoce. Zobacz przepis na kompot z porzeczek.

Prosty przepis na kompot z porzeczek i innych owoców. Postaraj się, aby kompot nie był tylko z owoców kwaśnych - można dodadać jabłka, gruszki czy śliwki.

Składniki na kompot z porzeczek:
  • porzeczki i dowolne owoce
  • cukier w ilości 40 dag na każdy litr wody
  • ewentualnie goździki do smaku

Kompot z porzeczek i owoców: sposób przyrządzenia

Dojrzałe, ale jędrne porzeczki i owoce bez pestek i gniazd nasiennych (małe w całości, duże pokrojone na kawałki) układamy dosyć ciasno w wyparzonych słoikach. Owoce zalewamy gorącym syropem z cukru rozpuszczonego w gotującej się wodzie. Zamykamy i pasteryzujemy około 20 minut.

Ocena: 0
Zdjęcia: Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY