PRZETWORY NA ZIMĘ: kandyzowane owoce

 kandyzowane owoce

Fot. Photos.com

Co zrobić ze świeżymi owocami, aby cieszyć się ich smakiem zimą? Znudziły Cię już przetwory, dżemy lub mrożenie? Polecmy kandyzowanie owoców: wiśni, śliwek, brzoskwiń, moreli czy gruszek, jako pomysł na zdrową przekąskę. Zobacz, jak zrobić przetwory na zimę. Kandyzowanie owoców jest naprawdę proste!

W pomysłach na przetwory na zimę podpowiadamy, jak kandyzować owoce. Dzięki kandyzowaniu owoców będziemy mogli cieszyć się ich smakiem późną jesienią. Takie pyszności, będą zdrową konkurencją dla sklepowych cukierków.

Potrzebne będą: owoce i cukier puder.

Składniki: kandyzowane owoce

dowolne owoce
syrop
cukier puder

Domowe kandyzowanie owoców. Owoce przeznaczone do kandyzowania najpierw smaży się w syropie - tak jak na konfitury. Potem trzeba je starannie odcedzić i wysuszyć. Susząc, trzeba je od czasu do czasu oprószać przez sitko cukrem pudrem, który wchłonie nadmiar wilgoci.

Przetwory na zimę: sposób na kandyzowane owoce

Zimą piękne, kolorowe kandyzowane wiśnie, połówki śliwek, ćwiartki brzoskwiń, moreli i gruszek, zawinięte w zwiewne bibułki i schowane w pudełku po czekoladkach będą rarytasem. W sklepie podobne smakołyki będą bardzo drogie i na pewno nie tak pyszne, jak przygotowane w domu.

Ocena: 0
Zdjęcia: Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY