Przetwory na zimę: galaretka z porzeczek. Przepis na przetwory bez gotowania

 porzeczki - przetwory

Fot. Photos.com

Przetwory na zimę: galaretka z porzeczek. Domowa galaretka z porzeczek zamknięta w małych słoiczkach, może być miłym upominkiem w czasie jesiennej wizyty, albo smakowitym dodatkiem do domowego deseru. Przetwory z owoców: robimy galaretkę z porzeczek - przepis bez gotowania owoców.

Składniki na galaretkę z porzeczek:

  • porzeczki
  • cukier w ilości 1/2 kg na każdy 1 l przecieru owocowego

Galaretka z porzeczek przepis: sposób przyrządzenia

Galaretka z surowych porzeczek: podajemy przepis bez gotowania owoców. Umyte i osuszone czerwone porzeczki bez szypułek przecieramy przez sito (można też porzeczki przepuścić przez sokowirówkę). Zlewamy przecier i odważamy potrzebną ilość cukru, drobnego kryształu lub cukru pudru. Całość ucieramy, najlepiej w misce porcelanowej lub kamionkowej, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zbieramy z wierzchu pianę (można wykorzystać do sporządzenia napoju), a powstałą galaretkę z porzeczek przekładamy do wyparzonych małych słoiczków. Uszczelniamy wierzch folią spożywczą i dokładnie zakręcamy. Smacznego! Galaretka z porzeczek to ciekawy sposób na przetwory na zimę.

Ocena: 0
Zdjęcia: Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY