Przetwory na zimę: DŻEM szwajcarski ze śliwek, jabłek i gruszek

 dżem przetwory

Fot. Photos.com

W przetworach na zimę musi znaleźć się dżem. Dżem szwjcarski to śliwki, jabłka, gruszki. Zobacz przepis, jak zrobić pyszny dżem z owoców.

Dżem szwajcarski - składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg śliwek
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg cukru

Przetwory na zimę: dżem szwajcarski - sposób przyrządzenia

Domowe przetwory są zdrowe i smaczne. Podajemy przepis na dżem owocowy ze śliwek, gruszek i jabłek. Taki dżem będzie wyśmienitym dodatkiem do naleśników, czy na śniadanie. Nic nie zastąpi domowej roboty przetworów na zimę. Jak zrobić dżem: przepis - ze śliwek usuwamy pestki. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki (bez gniazd nasiennych). Owoce wkładamy do szklanej miski i zasypujemy cukrem. Następnego dnia przekładamy je do rondla i smażymy na małym ogniu, aż zaczną się rozgotowywać. Gorący dżem wkładamy do słoików na przetwory. Zamykamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Ocena: 1,7
Zdjęcia: Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY