Przetwory na zimę: dżem jagodowy przepis

 jagody dżem

Fot. Marcin Czechowicz

Prosty i szybki przepis na dżem jagodowy. Jagody nadają się na przetwory na zimę, można z nich robić konfitury i dżemy. Zobaczcie, jak zrobić pyszny domowy dżem jagodowy: przepis.

Dżem jagodowy przepis: składniki
  • 1/2 kg jagód
  • 1/2 łyżeczki startego kłącza imbiru
  • cytryna
  • po 15 dag miodu i cukru

Jagody to leśne owoce, które nadają się na przetwory na zimę. Domowy dżem jagodowy jest pyszny, zdrowy i przypomina smak lata. Idealny do naleśników. Ponadto jagody mają piękny kolor. Podajemy łatwy przepis na dżem z jagód z miodem i imbirem.

Dżem jagodowy przetwory: jak zrobić

Jagody oczyść i opłukać. Umyte jagody posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na noc. Następnie odlewamy powstały sok, dodajemy do niego miód i imbir. Podgrzewamy 5 minut na małym ogniu. Dodajemy jagody na dżem, dokładnie mieszamy
i podgrzewamy 10 minut od zawrzenia. Słoiki na przetwory na zimę wcześniej trzeba wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Gorący dżem jagodowy nakładamy do słoików i mocno zakręcamy, odstawiamy w chłodne miejsce.

Ocena: 0
Tekst: Agata Nowicka Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY