Przetwory na zimę: DYNIA w słodkiej zalewie

 dynia w zalewie przetwory

Fot. Photos.com

Dynia w słodkiej zalewie może być doskonałym dodatkiem do dań mięsnych albo sałatek. Przetwory z dyni urozmaicą smak zimowych potraw. Zobacz, jak zrobić dynię w słodkiej zalewie.

 Przetwory z dyni, składniki:

 1,5 kg dyni, obrać
 1/2 litra octu winnego

 3 łyżki cukru
 3 łyżki miodu
 cebula
 3 ziarna ziela angielskiego i 3 pieprzu
 2 pokruszone liście laurowe
 skórka z 1/2 cytryny
 łyżeczka soli

Przetwory na zimę: dynia w zalewie

Gotujemy pół litra wody z octem, cukrem, miodem i solą. Dynię pokrojoną na kawałki wkładamy do zalewy i gotujemy 2–3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i studzimy. Dynię i pokrojoną w plasterki cebulę rozkładamy do słoików. Na wierzchu układamy przyprawy i cienko pokrojoną skórkę z cytryny. Całość zalewamy gorącą zalewą, szczelnie zamknijmy.

Ocena: 0
Zdjęcia: Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY