Przetwory na zimę: CUKINIA konserwowa

 przetwory - cukinie konserwowa

Fot. Photos.com

Cukinia nadaje się na przetwory na zimę. Cukinia konserwowa może być smacznym dodatkiem do mięs, dań wegetariańskich czy nawet kanapek. Przetwory z warzyw: jak zrobić cukinię konserwową - przepis.

Przetwory na zimę cukinia konserwowa - składniki

  • 2 kg cukinii
  • liście laurowe
  • ziarna gorczycy
  • ziarna ziela angielskiego
  • ziarna pieprzu
  • łodygi kopru (według uznania)
  • marynata: 1 l wody, 1/2 szklanki octu, 2 płaskie łyżki soli, 1,5 łyżki cukru

Przetwory: cukinia konserwowa - przepis

Cukinia to coraz popularniejsze warzywo, które nadaje się na przetwory. Podajmy przepis na cukinię konserwową. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych cukinie kroimy w słupki wielkości małego palca. Wkładamy do czystych i wyparzonych słoików na przetwory. Dodajemy przyprawy według smaku oraz świeży koper i zalewamy marynatą z przegotowanej wody, podgrzanej z cukrem, solą i octem. Słoiki na przetwory zakręcamy i pasteryzujemy od momentu zagotowania przez 10 do 20 minut w zależności od wielkości słoika. Im większe, tym dłużej.

Ocena: 0
Zdjęcia: Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY