Przetwory na zimę: chutney morelowy z pikantną nutą

 przetwory

Fot. Piotr Mastalerz

Chutney, czyli gęsty sos na bazie owoców i warzyw, często z dodatkiem ostrych przypraw, miłośnikom kuchni daje ogromne pole do popisu. Każdy słoik, chutney’u morelowego może mieć trochę inny smak. Eksperymentujmy więc. Podzielcie się z nami swoimi odkryciami na przetwory na zimę.

Przetwory na zimę: chutney morelowy z pikantną nutą - składniki

  • 1 kg moreli
  • jabłko
  • spora cebula
  • 20 dag cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • papryczka chili
  • 2-3 łyżki oleju
  • ½ szklanki octu winnego
  • ewentualnie sól do smaku




Przetwory na zimę: chutney morelowy z pikantną nutą – sposób przyrządzania

Owoce umyj, z moreli usuń pestki, z jabłek gniazda nasienne, pokrój w kostkę.  Wrzuć do garnka z grubym dnem, dodaj cukier, wlej ocet winny i smaż do czasu aż owoce zmiękną. Często je mieszaj. Z papryczek usuń nasiona (to główni sprawcy ich ostrego smaku). Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj czosnek, papryczki, imbir, chwilę podsmaż, przełóż do garnka z owocami. Duś około 15 minut. Teraz możesz chutney morelowy doprawić. Gęsty i gorący chutney morelowy przełóż do wyparzonych słoików. Zamknij je i postaw do góry dnem do ostygnięcia.

Ocena: 0
Zdjęcia: Piotr Mastalerz

POLECANE ARTYKUŁY