Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory na zimę: BAKŁAŻANY MARYNOWANE Przetwory na zimę: bakłazany. Marynowane bakłażany. Przepisy na bakłażany

Przetwory na zimę: BAKŁAŻANY MARYNOWANE

bakłażany marynowane

Bakłażany marynowane - składniki:

  • 4 bakłażany niezbyt duże, ale dojrzałe
  • Marynata na przetwory: ocet z białych winogron, 6 ząbków czosnku, grubo zgnieciony pieprz, strączki ostrej papryczki, liście laurowe, oliwa z oliwek.

 

Bakłażany marynowane są prostym i łatwym do zrobienia przetworem na zimę. Bakłażany marynowane sprawdza się jako dodatek do mięs czy sałatek. Przetwory na zimę: bakłażany marynowane.
Przeczytaj też

Przetwory na zimę: bakłażany marynowane

Sposób przyrządzenia: Bakłażany kroimy na plastry grubości 1 cm. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Spłukujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy octem z białych winogron, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 5 minut. Po ostudzeniu i odcedzeniu układamy plastry ciasno w wyparzonych słojach - przekładając grubo zmielonym pieprzem i pokrojonymi ząbkami czosnku. Na każdy słoik dodajemy po 1 papryczce chili i liściu laurowym. Zalewamy oliwą z oliwek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 4 tygodnie. I przetwory na zimę: bakłażany marynowane gotowe!

Zobacz również
przetwory na zimę
Drylownica do wiśni i czereśni. Wybieramy drylownice ręczne i elektryczne
Drylownica bardzo ułatwia pracę przy robieniu przetworów z wiśni i czereśni. W sprzedaży dostępne są drylownice ręczne, jak i elektryczne.
Frużelina wiśniowa: jak zrobić. Prosty przepis
Frużelina to inaczej owoce w żelu. Podajemy prosty przepis na frużelinę z wiśni: domowe przetwory. Na frużelinę nadają się również inne sezonowe owoce: borówki, truskawki, ...
Sokownik parowy: jaki wybrać. Sokowniki i domowe przetwory
Sokownik parowy to specjalny garnek do soków, sprawdzi się podczas robienia domowych przetworów na zimę. Podpowiadamy jakie wybrać sokownik.
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 14575 osób