Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory na zimę: BAKŁAŻANY MARYNOWANE Przetwory na zimę: bakłazany. Marynowane bakłażany. Przepisy na bakłażany

Przetwory na zimę: BAKŁAŻANY MARYNOWANE

Bakłażany marynowane są prostym i łatwym do zrobienia przetworem na zimę. Bakłażany marynowane sprawdza się jako dodatek do mięs czy sałatek. Przetwory na zimę: bakłażany marynowane.
bakłażany marynowane

Bakłażany marynowane - składniki:

  • 4 bakłażany niezbyt duże, ale dojrzałe
  • Marynata na przetwory: ocet z białych winogron, 6 ząbków czosnku, grubo zgnieciony pieprz, strączki ostrej papryczki, liście laurowe, oliwa z oliwek.

 

Przetwory na zimę: bakłażany marynowane

Sposób przyrządzenia: Bakłażany kroimy na plastry grubości 1 cm. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Spłukujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy octem z białych winogron, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 5 minut. Po ostudzeniu i odcedzeniu układamy plastry ciasno w wyparzonych słojach - przekładając grubo zmielonym pieprzem i pokrojonymi ząbkami czosnku. Na każdy słoik dodajemy po 1 papryczce chili i liściu laurowym. Zalewamy oliwą z oliwek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 4 tygodnie. I przetwory na zimę: bakłażany marynowane gotowe!

Zobacz również
przetwory na zimę
Przetwory na zimę: KOMPOT z TRUSKAWEK
Czas zacząć przetwory na zimę. Sezon truskawkowy w pełni, więc to dobry moment, aby przygotować te owoce w słoikach. Proponujemy kompot z truskawek. Paseteryzowane truskawki ...
Przetwory. Kilka rad jak zrobić przetwory na zimę
Chcesz cieszyć się smakiem i zapachem owoców przez cały rok? Nic prostszego, zrób PRZETWORY! Dzięki nim będziesz także mogła uzupełniać zapasy cennych dla zdrowia witamin. ...
Przetwory na zimę: zamiennik niezdrowej żywności. Poradnik: jak zrobić przetwory
Robienie przetworów domowych stało się modne. Przetwory na zimę mają wielu zwolenników. Przede wszystkim, samodzielnie przygotowane przetwory są zdrowe i smaczne, a co najważniejsze, nie ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13241 osób