Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory na zimę: BAKŁAŻANY MARYNOWANE Przetwory na zimę: bakłazany. Marynowane bakłażany. Przepisy na bakłażany

Przetwory na zimę: BAKŁAŻANY MARYNOWANE

Bakłażany marynowane są prostym i łatwym do zrobienia przetworem na zimę. Bakłażany marynowane sprawdza się jako dodatek do mięs czy sałatek. Przetwory na zimę: bakłażany marynowane.
bakłażany marynowane

Bakłażany marynowane - składniki:

  • 4 bakłażany niezbyt duże, ale dojrzałe
  • Marynata na przetwory: ocet z białych winogron, 6 ząbków czosnku, grubo zgnieciony pieprz, strączki ostrej papryczki, liście laurowe, oliwa z oliwek.

 

Przetwory na zimę: bakłażany marynowane

Sposób przyrządzenia: Bakłażany kroimy na plastry grubości 1 cm. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Spłukujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy octem z białych winogron, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 5 minut. Po ostudzeniu i odcedzeniu układamy plastry ciasno w wyparzonych słojach - przekładając grubo zmielonym pieprzem i pokrojonymi ząbkami czosnku. Na każdy słoik dodajemy po 1 papryczce chili i liściu laurowym. Zalewamy oliwą z oliwek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 4 tygodnie. I przetwory na zimę: bakłażany marynowane gotowe!

Zobacz również
przetwory na zimę
Morele w syropie: domowe przetwory z owoców
Morele i brzoskwinie idealnie nadają się na domowe przetwory. Podajemy bardzo prosty przepis na morele w syropie.
ETYKIETY na przetwory DO POBRANIA: DUŻO ETYKIET na słoiki na przetwory i butelki - POBIERZ
Pobierz i wydrukuj ETYKIETY na przetwory: soki, dżemy, konfitury, kiszonki, nalewki i domowe wino. Przygotowaliśmy dla Was etykiety na przetwory: do własnoręcznego opisania i już ...
PRZETWORY: jak PASTERYZOWAĆ SŁOIKI na przetwory. Robimy przetwory na zimę
Przetwory cieszą zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, gdy zaczynamy tęsknić za smakami lata. Warto wiedzieć, jak właściwe pasteryzować i przygotować naczynia i słoiki na przetwory. ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12507 osób