Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory na zimę: BAKŁAŻANY MARYNOWANE Przetwory na zimę: bakłazany. Marynowane bakłażany. Przepisy na bakłażany

Przetwory na zimę: BAKŁAŻANY MARYNOWANE

Bakłażany marynowane są prostym i łatwym do zrobienia przetworem na zimę. Bakłażany marynowane sprawdza się jako dodatek do mięs czy sałatek. Przetwory na zimę: bakłażany marynowane.
bakłażany marynowane

Bakłażany marynowane - składniki:

  • 4 bakłażany niezbyt duże, ale dojrzałe
  • Marynata na przetwory: ocet z białych winogron, 6 ząbków czosnku, grubo zgnieciony pieprz, strączki ostrej papryczki, liście laurowe, oliwa z oliwek.

 

Przetwory na zimę: bakłażany marynowane

Sposób przyrządzenia: Bakłażany kroimy na plastry grubości 1 cm. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Spłukujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy octem z białych winogron, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 5 minut. Po ostudzeniu i odcedzeniu układamy plastry ciasno w wyparzonych słojach - przekładając grubo zmielonym pieprzem i pokrojonymi ząbkami czosnku. Na każdy słoik dodajemy po 1 papryczce chili i liściu laurowym. Zalewamy oliwą z oliwek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 4 tygodnie. I przetwory na zimę: bakłażany marynowane gotowe!

Zobacz również
przetwory na zimę
Domowe przetwory: pomidory pelati i ogórki kiszone
Prosty przepis na domowe przetwory: jak zrobić pomidory pelati i kiszone ogórki. Co prawda sklepowe półki pod wszelkiego rodzaju przetworami się uginają, a zamknięte w ...
PRZETWORY na zimę. Pasteryzacja czy zakręcenie na gorąco: robimy domowe przetwory
Robimy przetwory na zimę, by zachować smaki lata na chłodne dni. Najprostszą metodą utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Radzimy, jak pasteryzować przetwory, o czym pamiętać podczas ...
Przetwory na zimę. Przepis na przecier pomidorowy
Róbcie przetwory na zimę. Jednym z najprostszych przepisów na przetwory z pomidorów jest przecier pomidorowy. Robi się go prosto i szybko. Smaku domowych przecierów z ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13608 osób