Przetwory na zimę: BAKŁAŻANY MARYNOWANE

 bakłażany marynowane

bakłażany marynowane

Fot. Photos.com

Bakłażany marynowane są prostym i łatwym do zrobienia przetworem na zimę. Bakłażany marynowane sprawdza się jako dodatek do mięs czy sałatek. Przetwory na zimę: bakłażany marynowane.

Bakłażany marynowane - składniki:

  • 4 bakłażany niezbyt duże, ale dojrzałe
  • Marynata na przetwory: ocet z białych winogron, 6 ząbków czosnku, grubo zgnieciony pieprz, strączki ostrej papryczki, liście laurowe, oliwa z oliwek.

 

Przetwory na zimę: bakłażany marynowane

Sposób przyrządzenia: Bakłażany kroimy na plastry grubości 1 cm. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Spłukujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy octem z białych winogron, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 5 minut. Po ostudzeniu i odcedzeniu układamy plastry ciasno w wyparzonych słojach - przekładając grubo zmielonym pieprzem i pokrojonymi ząbkami czosnku. Na każdy słoik dodajemy po 1 papryczce chili i liściu laurowym. Zalewamy oliwą z oliwek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 4 tygodnie. I przetwory na zimę: bakłażany marynowane gotowe!

Ocena: 0
Zdjęcia: Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY

Przetwory na zimę: przepisy i porady. Domowe przetwory to sposób na smaczną i zdrową kuchnię. Powrót do tradycyjnych sposobów na przygotowanie zapasów przyszła do nas wraz z ideą slow food. Przetwory na zimę wykonane samodzielnie są zdrowe i nie zawierają konserwantów. Możemy robić przetwory z owoców i przetwory z warzyw. Przygotowując przetwory na zimę, należy przede wszystkim zapoznać się ze sposobami konserwacji produktów: pasteryzacja. Nie chcemy przecież by dżemy, konfitury, przetwory z ogórków, przetwory na zimę sałatki czy kompoty i soki, popsuły się zanim zdążymy ich skosztować. Podajemy przepisy na przetwory, choć pamiętajcie, że najbardziej sprawdzone przepisy jak zrobić przetwory znają nasze babcie.