Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Przetwory na zimę: BAKŁAŻANY MARYNOWANE Przetwory na zimę: bakłazany. Marynowane bakłażany. Przepisy na bakłażany

Przetwory na zimę: BAKŁAŻANY MARYNOWANE

Bakłażany marynowane są prostym i łatwym do zrobienia przetworem na zimę. Bakłażany marynowane sprawdza się jako dodatek do mięs czy sałatek. Przetwory na zimę: bakłażany marynowane.
bakłażany marynowane

Bakłażany marynowane - składniki:

  • 4 bakłażany niezbyt duże, ale dojrzałe
  • Marynata na przetwory: ocet z białych winogron, 6 ząbków czosnku, grubo zgnieciony pieprz, strączki ostrej papryczki, liście laurowe, oliwa z oliwek.

 

Przetwory na zimę: bakłażany marynowane

Sposób przyrządzenia: Bakłażany kroimy na plastry grubości 1 cm. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Spłukujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy octem z białych winogron, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 5 minut. Po ostudzeniu i odcedzeniu układamy plastry ciasno w wyparzonych słojach - przekładając grubo zmielonym pieprzem i pokrojonymi ząbkami czosnku. Na każdy słoik dodajemy po 1 papryczce chili i liściu laurowym. Zalewamy oliwą z oliwek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 4 tygodnie. I przetwory na zimę: bakłażany marynowane gotowe!

Zobacz również
przetwory na zimę
Urządzamy domową spiżarnię: półki, schowki, pojemniki, przegrody!
Zagospodarowane na domową spiżarnię miejsce w kuchni to kolejny modny (i praktyczny) powrót do starych, dobrych rozwiązań. Spiżarnia jest idealnym miejscem do przechowywania suchych produktów ...
Formy do pieczenia, garnki, słoje czyli akcja: zatrzymujemy lato w kuchni!
Jesienią akcesoria kuchenne, a szczególnie formy do pieczenia i garnki idą w ruch. Zaczynają się także domowe przetwory. Popołudnia i wieczory staja się chłodne, nabieramy ...
Jak zrobić PRZEPIŚNIK: zrób sam wyjątkowy notes na przepisy! [WIDEO]
Czy słyszeliście już o PRZEPIŚNIKU? To indywidualny notes do zapisywania rodzinnych przepisów! Pokazujemy jak zrobić przepiśnik i uchronić rodzinne receptury na pyszności przed zapomnieniem i ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12402 osoby