Przepisy na przetwory: konfitura z moreli

 Konfitura z moreli

Konfitura z moreli

Fot. Mariusz Bykowski

Morele doskonale nadają się na przetwory na zimę. Zróbcie przetwory z owoców. My proponujemy konfitury z moreli. Na przetwory wybierzcie dojrzałe, lecz jędrne owoce. Podajemy prosty przepis na przetwory z moreli.

Składniki:
  • 1 kg moreli,
  • 0,4 l wody,
  • 1,5 kg cukru

Przepisy na przetwory: konfitura z moreli

Morele doskonale nadają się na przetwory. Dojrzałe, lecz jędrne morele trzeba sparzyć, zdjąć skórkę i usunąć pestki. Połowę cukru zagotować z 2 szklankami wody. Do wrzącego syropu włożyć połówki moreli i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić, na co najmniej 12 godzin. Następnie, dodać połowę pozostałego cukru i ponownie zagotować konfiturę. Odstawić na 12 godzin. Konfiturę podgrzać po raz trzeci, dodać resztę cukru i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Zebrać pianę. Gorącą masę morelową przełożyć do słoików. I przetwory na zimę gotowe!

Ocena: 0
Tekst: Maria Radomska Zdjęcia: Mariusz Bykowski

POLECANE ARTYKUŁY