Przepisy na przetwory. Konfitura z malin

 Konfitury z malin

Fot. Agnieszka Mike-Jeziorska

Przetwory na zimę warto robić. Pyszna konfitura z malin będzie znakomitym dodatkiem do naleśników czy chleba! Te konfitury można dodać do pieczonych jabłek.

Składniki: konfitura z malin
  • 1 kg świeżo zerwanych malin,
  • 12,5 dag cukru,
  • 0,5 l wody

Przetwory: konfitura z malin

Z cukru i wody ugotować (na wolnym ogniu, często i intensywnie mieszając) gęsty syrop. W czasie gotowania starannie usuwać powstającą pianę. Przebrane owoce wrzucać pojedynczo do gorącego syropu. Zagotować i natychmiast odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie smażyć konfiturę na wolnym ogniu przez 45 minut. Za każdym razem, gdy na powierzchni syropu pojawi się piana należy ją usunąć. Gotową konfiturę przełożyć do słoików.

Ocena: 0
Tekst: Irena Gruszkowska z Lublina Zdjęcia: Agnieszka Mike-Jeziorska

POLECANE ARTYKUŁY