Przepisy na przetwory: konfitura z jabłek i róży

 Konfitura z jabłek i róży

Fot. Sebastian Oleksik

Zrobione latem przetwory będą cieszyły nas smakiem przez cały rok. Przepisy na przetwory z owoców sezonowych są łatwe. Podajemy przepis na bardzo smaczną konfiturę. Ta konfitura będzie doskonała np. do karnawałowych pączków.

Składniki
  • 1,5 kg owoców róży,
  • 1,2 kg jabłek,
  • 90 dag cukru

Przepisy na przetwory: konfitura z owoców

Oczyszczone z pestek owoce róży zagotować i przetrzeć. W wywarze z róży rozpuścić cukier. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, gotować w syropie do uzyskania szklistości. Dodać przecier z róży, zagotować i włożyć do słoików. Tak zrobione przetwory mogą stać cały rok.

Ocena: 0
Tekst: Elżbieta Wachowiak z Pobiedzisk Zdjęcia: Sebastian Oleksik

POLECANE ARTYKUŁY