Przepisy na przetwory. Chutney, czyli sos śliwkowy

 Przepisy na przetwory

Fot. Agnieszka Mike-Jeziorska

Przetwory domowe to sposób na zdrową i smaczną kuchnię. Na przetwory znakomicie nadają się śliwki. Przepisy na przetwory ze śliwek są najczęściej jako powidła czy dżemy. My podajemy przepis na sos śliwkowy. Gorący sos, tak jak inne przetwory na zimę, przekładamy do słoików. Sos śliwkowy będzie idealny do kaczki lub schabu.

Potrzebne składniki:
  • 450 g śliwek
  • duże winne jabłko
  • duża cebula
  • 80 g rodzynków
  • kilka nasion gorczycy
  • 450 ml octu jabłkowego
  • 10 goździków
  • mały kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • mała papryczka chili
  • 350 g cukru
  • sól do smaku

Przetwory na zimę: sos śliwkowy

Przepisy na śliwki i przetwory z nich to głównie powidła, dżemy, konfitury. Ale śliwki idealnie nadają się też jako dodatek do mięs. Podajemy przepis na sos śliwkowy. Śliwki gotujemy w 1/4 szklanki wody do momentu, aż staną się miękkie. Następnie śliwki delikatnie odcedzamy, studzimy i usuwamy pestki. Przekładamy owoce do większego garnka, dodajemy rodzynki, pokrojone jabłko i cebulę, dolewamy ocet. Posiekany imbir, chili, gorczycę i goździki wkładamy do woreczka z gazy i zanurzamy w garnku, wieszając go na jego brzegu, tak by w każdej chwili można było wyjąć przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, dodajemy cukier, sól i dalej gotujemy do czasu, aż całość zgęstnieje. Gorący sos przekładamy do słoików i od razu zakręcamy. Nie pasteryzujemy. Sos idealnie nadaje się do mięs, podajmy go do kaczki lub schabu.

Ocena: 0
Tekst: Anna Kolczyńska Zdjęcia: Agnieszka Mike-Jeziorska

POLECANE ARTYKUŁY