Maliny to smaczne i zdrowe owoce, ale nietrwałe. Dlatego, gdy mamy świeże maliny trzeba je szybko zjeść lub zużyć na przetwory domowe. Nalewka z malin, mimo że to napój alkoholowy ma właściwości lecznicze, malinówkaniezastąpiona jest na przeziębienia. Nalewka malinowa to raj dla podniebienia. Wielką zaletą nalewek jest to, że są naprawdę łatwe do zrobienia.

Nalewka z malin: składniki

  • 1/2 kg malin
  • 700 ml czystej wódki
  • 300 ml spirytusu 70%
  • 700 g cukru

Nalewka z malin przepis

Chcąc zrobić nalewkę z malin wybierz świeże i zdrowe owoce. Umyte i osączone z wody maliny trzeba dokładnie utrzeć z cukrem, włożyć do słoja, a następnie odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce na 2 dni. Następnie do malin z cukrem dolać spirytus, dobrze wymieszać zawartość i przecedzić przez drobne sitko, po czym ponownie odstawić na kilka dni. Nalewka z malin jest już prawie gotowa. Zanim jednak przelejemy nalewkę do butelek, aby dalej leżakowała, należy ją przefiltrować i pozbawić mętnego osadu. Najładniej wygląda nalewka malinowa przepuszczona przez filtr do kawy. Trwa to jednak długo i często trzeba zmieniać filtr. Sprawdzają się także waciki kosmetyczne, ewentualnie kilkakrotnie złożona gaza. Przecedzoną nalewkę z malin, rozlewamy do butelek. Malinówkę trzeba zakorkować i odstawić na pół roku. Nalewka malinowa będzie lepsza im dłużej postoi. Nalewkę z malin trzymamy w miejscu chłodnym i ciemnym, najlepiej w ciemnych butelkach, aby chronić zawartość przed utlenieniem.