Świeże maliny, jabłka, morele, śliwki idealnie nadają się na domowe przetwory. Można robić z nich dżemy, soki, konfitury, jak i owoce w zalewie. Robiąc przetwory na zimę z owoców zadbaj też o słoiki. Słoikom możesz zafundować koronkowe nakrycia wykonane ręcznie np. na szydełku. Robiąc przetwory na zimę można też eksperymentować i łączyć smaki. Przykładowo – dodaj do konfitury z wiśni amaretto, a słodycz nabierze głębi. Podajemy bardzp prosty przepis na morele (lub brzoskwinie) w syropie.

Morele w syropie: składniki

  • 1 kg moreli
  • 750 g cukru białego

Morele w syropie: przepis na przetwory

Morele umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Owoce umieść w garnku, zasyp cukrem, przykryj. Zostaw na 24 godziny. Następnego dnia zagotuj owoce z cukrem. Zmniejsz ogien, gotuj jeszcze kwadrans. Przełóż do czystych i suchych weków. Nie wypełniaj słoi do końca. Zostaw 2-centymetrowa przestrzeń. Gumki uszczelniające namocz w zimnej wodzie. Umieść na rancie słoi, dociśnij przykrywkami. Przetwory pasteryzuj około 15 minut w garnku wyłożonym tkaniną, wypełnionym wodą do 2/3 wysokości weków.

Słoiki na przetwory

Wieczka słoików, które wykorzystujemy na przetwory nie zawsze urzekają urodą. Te mniej atrakcyjne przykryj zrobioną na szydełku serwetką. Przez ażurowe oczka przewiń wstażkę lub sznurek. Zawiąż kokardkę. Kolory wstążek możesz dopasować do zawartości słoika, np. różowy – dżem z jeżyny, błękitny – morele. Tak zapakowane przetwory będą także miły prezentem.