Przetwory na zimę z grzybów będą smacznym dodatkiem do dań mięsnych lub wegetariańskich. Zobacz, które grzyby nadają się na zimowe przetwory.

Przetwory z grzybów - kiszenie

Do kiszenia najlepiej nadają się rydze, borowiki, koźlaki, gąski, kurki i opieńki. Każdy rodzaj grzybów kisimy oddzielnie.

Przetwory z grzybów - suszenie

Można suszyć wszystkie grzyby poza gąskami, kurkami, gołąbkami i maślakami. Suszone grzyby wykorzystujemy do zrobienia zupy grzybowej, czy sosu.

Przetwory z grzybów - solenie

Solić możemy prawie wszystkie gatunki grzybów (każdy oddzielnie), ale najsmaczniejsze są borowiki, rydze, gąski, maślaki i kurki.

Przetwory z grzybów - marynowanie

To najpopularniejsza forma przechowywania grzybów. Jakie grzyby są najlepsze do marynowania? Nadają się do tego prawie wszystkie gatunki grzybów, najlepiej jednak smakują prawdziwki, rydze, kurki, maślaki, podgrzybki, kozaki, gąski i opieńki.