Sezon na grzybobranie w pełni, a to oznacza, że wiele osób decyduje się wędrówki po lesie w poszukiwaniu grzybów na marynaty i suszenie. W polskich lasach występuje dość dużo gatunków grzybów. Najpopularniejsze z nich to prawdziwki, rydze, kurki, maślaki, podgrzybki, kozaki, gąski i opieńki. Wszystkie te gatunki doskonale nadają się do marynaty, która jest najpopularniejszym sposobem przechowywania grzybów.

Jak rozpoznać trujące grzyby?

Zbierając grzyby warto pamiętać, że niektóre gatunki jadalne bardzo łatwo pomylić z trującymi. Ich wygląd jest niemal identyczny. Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Wiesław Kamiński, grzyboznawca zdradził po czym odróżnić grzyby trujące od jadalnych i na co powinniśmy zwracać uwagę podczas ich zbierania. Przede wszystkim powinniśmy wystrzegać się gatunków tych najbardziej trujących jak muchomor zielony (sromotnikowy) czy muchomor jadowity. Główną zasadą, dzięki której możemy odróżnić jadalne grzyby od trujących, jest sprawdzanie kapelusza. Grzyby jadalne mają pod kapeluszem gąbkę, a trujące blaszki.