Jak pasteryzować słoiki na przetwory? Robimy przetwory na zimę

 słoiki na przetwory

Fot. Photos.com

Przetwory cieszą zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, gdy zaczynamy tęsknić za smakami lata. Warto wiedzieć, jak właściwe pasteryzować i przygotować naczynia i słoiki na przetwory. Zobacz nasze rady!

Słoiki z przetworami cierpliwie czekające w spiżarni na okazję cieszą oko każdej gospodyni. Co zrobić, by po otwarciu nie okazało się, że jest na nich pleśń i trzeba wyrzucić je do kosza? Pomogą wam nasze rady, jak pasteryzować słoiki na przetwory i jakie naczynia nadzadzą się do ich przygotowania. 

Słoiki na przetwory: idealne słoiki i naczynia 

Do przygotowania przetworów używamy niepoobijanych, czystych naczyń emaliowanych lub ze stali szlachetnej. Sita i inne narzędzia powinny być sparzone wrzątkiem.

Słoiki na przetwory muszą być idealnie czyste. Ważne, aby słoiki na przetwory pasteryzować, co pomoże je wyjałowić z bakterii i wszelkich zarazków.

Słoiki na przetwory najlepiej po umyciu wyparzyć je, bez nakrętek, w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C. Nakrętki wystarczy dokładnie umyć i opłukać wrzątkiem.

Przed zamknięciem słoików z gorącym przetworem dokładnie wycieramy ich brzegi, najlepiej wacikiem zwilżonym w wódce.

Słoiki uszczelnimy, jeżeli przed zakręceniem zakryjemy je naciągniętym kawałkiem folii spożywczej.

Do marynat lepiej jest używać słoików z plastikowymi nakrętkami. Metalowe pod wpływem octu rdzewieją. Wlewając sok do butelek, trzeba pamiętać, że podczas pasteryzacji zwiększa on swoją objętość, dlatego nie nalewamy go więcej niż 4 cm poniżej zakrętki lub korka.

Na przetwory przeznaczamy tylko świeże, pozbawione plam i zadrapań owoce i warzywa. Dodatki aromatyzujące nie mogą zwietrzałe.

Ładne słoiki na przetwory

Warto pomyśleć, aby wykonane przez nas przetwory na zimę miały indywidualny, niepowtarzalny wygląd. Kupując słoiki na przetwory, pomyślcie jak je ozdobić. Posłużą do tego osłonki na pokrywki z papieru bądź tkaniny. Mocujemy je do słoika za pomocą ozdobnych sznureczków, wstążek lub gumek. Ich kolor oraz wzór możemy dobrać według naszych upodobań bądź miejsca, w którym będą przechowywane przetwory na zimę. Osłonki można także dopasować do zawartości słoika. Soczyste wiśnie staną się bardziej smakowite, gdy na osłonkach znajdzie się czerwony akcent. Żółte morele, czy brzoskwinie idealnie skomponują się z zielonym dodatkiem.

Uroku dodają także naklejki nalepiane na słoiki z domowymi przetworami. Przyklej je z boku i koniecznie ręcznie opisz zawartość. Wieczka słoików na przetwory przykrywamy dzierganymi serwetkami i przewiazujemy rafia. To prosty, szybki patent na stworzenie ze słoika z dżemem dekoracji w stylu retro, przywołującej wdzięk i czar dawnych spiżarni. Polecamy do ozdoby stołu, kuchni albo na prezent. Kupując słoiki na przetwory, do wyboru mamy tradycyjne weki (słoiki, na które nakłada się gumową uszczelkę, następnie szklaną pokrywkę i dociska ją sprężyną lub specjalnym zaciskiem) albo twisty (zamykane metalowymi zakrętkami pokrytymi od wewnątrz warstwą specjalnego tworzywa, które nie wchodzi w reakcje z żywnością).

Słoiki na przetwory: inspiracje

Szukasz pomysłu na słoiki na przetwory? Skorzystaj z naszych podpowiedzi.

Ocena: 0
Zdjęcia: Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY