Zwykle by dostać się do smakowitego dżemu, ogórków kiszonych czy innych przetworów w słoiku nie potrzeba zbyt wiele siły. Dlaczego więc niektóre słoiki są tak mocno zassane i oporne? To jeden z wyników pasteryzacji. Na skutek ciepła zawartość słoika zwiększa się, przez co powietrze uchodzi przez szczeliny przy zakrętce. A gdy słoiki schładzamy, w środku powstaje podciśnienie, które szczelnie zasysa wieczko. Dzięki temu przetwory na zimę się nie psują. Czasem niestety podciśnienie jest tak duże, że mamy spory problem z odkręceniem słoika. Co wtedy robić?

Jak odkręcić zassany słoik? Gumowe rękawiczki albo ściereczka kuchenna

Najpierw załóżmy gumowe albo lateksowe rękawiczki, które zapewnią mocniejszy chwyt. Czasami nie możemy odkręcić słoika właśnie dlatego, że dłonie ślizgają nam się po nakrętce. Warto też próbować powalczyć z nakrętką przez ściereczką kuchenną. Można się również wspomagać gumką recepturką naciągniętą na nakrętkę. Gdy to nie pomoże, próbujemy innych sposobów...

..  W czym smażyć dżemy, konfitury, powidła? >>>

Jak otworzyć słoik bez otwieracza? Podważenie wieczka

Opcja prosta, ale też… radykalna, bo na dobre uszkodzimy wieczko. Spróbujmy je ostrożnie podważyć tępym nożem, widelcem albo śrubokrętem. Kiedy usłyszymy pyknięcie, łatwo odkręcimy słoik. Pamiętajmy jednak, by robić to spokojnie i z uwagę, zwłaszcza jeśli wykorzystujemy nóż. Ewentualnie, by zmniejszyć podciśnienie, możemy zrobić dziurkę w nakrętce, ale także w tym przypadku ją zniszczymy.

Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Sztuczki z wrzątkiem

Dobrym i skutecznym sposobem na zassany słoik jest wykorzystanie wrzątku. Po pierwsze, dzięki temu zniwelujemy podciśnienie w słoiku, które powstało podczas pasteryzacji. Po drugie, jeśli wieczko wykonane jest z metalu, rozszerzy się odrobinę pod wpływem ciepła.

Najbezpieczniej przygotować wrzątek w garnku lub naczyniu żaroodpornym, umieścić w nim słoik do góry dnem i poczekać kilka minut. Później wyciągamy słoik, wycieramy do sucha i otwieramy. Nie zalecamy polewania wieczka wrzątkiem przez kilkanaście sekund, bo to mniej pewne rozwiązanie, a nietrudno przy tym o oparzenia.

..   Sokownik – jaki wybrać? >>>

Inne domowe sposoby na oporny słoik

Z opornym słoikiem można sobie radzić na różne sposoby, jeśli nie mamy w domu otwieracza. W przypadku mniej opornych sztuk pomóc może uderzanie w spód otwartą dłonią, a później próba odkręcenia wieczka. Inna metoda? Odwracamy słoik do góry dnem i dociskając go mocno do twardej powierzchni (blatu, posadzki itp.), zataczamy kręgi. My jednak polecamy sztuczki z wrzątkiem – najlepsze remedium na zassany słoik, i to bez użycia siły.