DŻEM JABŁKOWY Z ORZECHAMI WŁOSKIMI: przetwory na zimę

 Jabłka

Fot. Photos.com

Zobacz przepis na dżem jabłkowy z orzechami włoskimi, który doskonale sprawdzi się jako przetwory na zimę. Antonówki, kosztele, papierówki – jabłka na przetwory, idealne na dżem.

W naszej serii przepisów na przetwory na zimę, dziś proponujemy tradycyjny pomysł – dżem jabłkowy, ale wzbogacony orzechami włoskimi. Do dżemu jabłkowego można dodawać również gruszki, ananasy i kiwi, według upodobania. Przetwory na zimę czas zacząć.

Składniki na dżem jabłkowy:

  • ½ kg jabłek
  • 5 dag masła
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 mała cytryna
  • 10 dag orzechów włoskich pokrojonych na duże kawałki
  • 1 łyżka koniaku lub brandy
  • 1 liść laurowy

Przetwory na zimę: dżem jabłkowy z orzechami włoskimi

Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni z pokrywą stop masło, dodaj jabłka, cukier, sok i startą skórkę z uprzednio wyszorowanej i sparzonej cytryny oraz liść laurowy. Dołóż również obie połówki wyciśniętej cytryny. Smaż na małym ogniu pod przykryciem 10 minut, czasem delikatnie zamieszaj. Następnie odkryj pokrywę, wymyj połówki cytryn i listek. Wlej łyżkę brandy. Gotuj jeszcze ok. 5 minut, żeby sok trochę odparował. Po zdjęciu z palnika wmieszaj pokrojone orzechy. Dżem jest doskonały na ciepło.

Ocena: 0
Zdjęcia: Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY