Domowe przetwory przypomną nam w czasie długich, jesiennych i zimowych wieczorów, ciepłe letnie dni i słoneczne wakacje. Czerwone truskawki, fioletowe śliwki czy pomarańczowe morele zamieniają się teraz w pyszne dżemy i konfitury; wiśnie i maliny w energetyczne soki, a czarne porzeczki w jedno i drugie. A że niektóre sklepy wychodzą nam naprzeciw i akurat teraz obniżają ceny akcesoriów kuchennych do letnich przetworów, nie zastanawiajmy się zbyt długo tylko róbmy potrzebne zakupy i do pracy!

Domowe przetwory: jakie naczynia i akcesoria będą nam potrzebne?

Do zrobienia domowych przetworów na pewno przydadzą nam się sita i durszlaki – mycie i dokładne osuszenie owoców przed przetwarzaniem to podstawa. Następnie potrzebne będą wygodne obieraczki i waga kuchenna do odmierzania składników. Następnie będziemy korzystać z mis i garnków. Misy powinny być pojemne, by wygodnie było w nich mieszać i nie gubić owoców. Po co dodatkowy bałagan? Chyba nikt nie lubi niepotrzebnego sprzątania. Podobnie jest z garnkami. Powinny być stabilne i z nie nagrzewającymi się uchwytami – smażenie, na przykład konfitur, trwa dosyć długo. Przydadzą się też wygodne łyżki i szpatuły do mieszania. Wygodne są te silikonowe – nie nagrzewają się i można je myć w zmywarce. Kiedy już nasze dżemy, konfitury i soki będą gotowe, potrzebne się staną szczelne słoiki na przetwory i butelki. Słoiki mogą być stylowe, typu weck lub z zakrętkami „twist”. Butelki mogą być natomiast zamykane na korek na sprężynie. Na koniec, by zimą nie pomylić dżemu z konfiturami lub soku malinowego z domowym winem (pamiętacie przygodę Ani z Zielonego Wzgórza?) przydadzą nam się naklejki, dzięki którym opiszemy co znajduje się w którym pojemniku. I jeszcze jedno. Stylowe Panie domu na pewno nie zapomną o ładnych fartuszkach i rękawicach kuchennych, zabezpieczających przed bolesnym oparzeniem. W końcu w kuchni też możemy wyglądać ładnie. Czasy Kopciuszka dawno już minęły...