Urządzamy » Kuchnia » Przetwory na zimę » Domowe przetwory: pikle z ogórków - PRZEPIS

Domowe przetwory: pikle z ogórków - PRZEPIS

Pikle z ogórków przepis. Nasze babcie całe lato robiły przetwory, bo zimą nie było świeżych owoców ani warzyw. Teraz, choć przez okrągły rok mamy dostęp do najbardziej egzotycznych, warto podtrzymać tradycję robienia przetworów. Przeczytaj, o czym trzeba pamiętać robiąc przetwory na zimę. Podajemy łatwy przepis na pikle z ogórków.
Pikle z ogórków

Pamiętaj, że przy robieniu przetworów niezbędna jest higiena i pasteryzacja. Wszystkie słoiki na przetwory muszą być jałowe. Słoiki można wygotować, nie zapominając o zakrętkach (uszkodzone wyrzuć). Dobrym sposobem pasteryzacji jest włożenie słoików do gorącego piekarnika na 15 minut albo przepłukanie 70-procentowym spirytusem. Alkohol niszczy bakterie skuteczniej niż wrzątek.

Jak przechowywać przetwory

Gotowym przetworom szkodzi wysoka temperatura i światło. Dlatego przetwory na zimę trzeba przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Lepiej nie przetrzymywać słoików z przetworami dłużej niż jeden sezon - tracą kolor i, co ważniejsze, stają się bezwartościowe pod względem odżywczym. Jeżeli po otwarciu słoika zauważysz ślad pleśni, nie próbuj jej usuwać, bo cały przetwór jest zepsuty.

Przepisy na przetwory: pikle z ogórków

Przetwory na zimę
Sładniki:
  • 1 kg ogórków
  • 1/2 l octu winnego
  • 4 listki laurowe
  • po 6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy
  • łyżka cukru
  • 5 dag soli

Jak zrobić pikle z ogórków

Ogórki umyj, pokrój w paski, włóż do miski, posyp solą i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Osącz na sicie z solanki. Zagotuj szklankę wody z przyprawami i 1/4 l octu. Zalej tym ogórki i odstaw na 2 dni. Osącz je z zalewy i ułóż w słojach, do zalewy dodaj resztę octu i cukier, zagotuj. Gorącą marynatą zalej ogórki, szczelnie zamknij i pasteryzuj 15 minut.

Zobacz również

dobry i łatwy przepis na pikle

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

polecam

oceń:

lubię

0%

nie lubię

0%

przetwory na zimę
Aranżacja kuchni: podręczna spiżarnia w nowoczesnej kuchni. INSPIRACJE!
Czy spiżarnia to przeżytek? Okazuje się, że coraz częściej tęsknimy za dobrze zaaranżowaną spiżarnią przy kuchni. Często jednak jedyną spiżarnią na jaką możemy sobie pozwolić ...
Domowe przetwory: pomidory pelati i ogórki kiszone
Prosty przepis na domowe przetwory: jak zrobić pomidory pelati i kiszone ogórki. Co prawda sklepowe półki pod wszelkiego rodzaju przetworami się uginają, a zamknięte w ...
PRZETWORY na zimę. Pasteryzacja czy zakręcenie na gorąco: robimy domowe przetwory
Robimy przetwory na zimę, by zachować smaki lata na chłodne dni. Najprostszą metodą utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Radzimy, jak pasteryzować przetwory, o czym pamiętać podczas ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13610 osób