Składaniki:
300 g mąki tortowej
200 g mąki ziemniaczanej
270 g masła
150 g cukru
jajko
żółtko
2 kg jabłek
2 łyżki miodu
6 łyżek brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
tłuszcz i bułka tarta do formy
Mąki posiekać z zimnym masłem i cukrem, dodać jajko i żółtko, szybko zagnieść. Uformować dwie kule (jedną mniejszą), schłodzić. Jabłka obrać,pokroić w kostkę, dodać miód, brązowy cukier,cynamon, wymieszać i schłodzić. Formę do
pieczenia posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Większą kulę rozwałkować i wyłożyć formę z rantem do wys. 2 cm. Ciasło nakłuć widelcem, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Jabłka wyłożyć na ciasto. Rozwałkować drugą kulę ciasta, pociąć w pasy, ułożyć je na wierzchu. Piec ok. godziny. Gotową szarlotkę posypać cukrem pudrem