Potrzebne są cztery śledzie mleczaki. Zanim przystąpimy do przygotowania tej wigilijnej potrawy, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie przez 24 godziny. Mocząc je, należy pamiętać o zmianie wody. Kiedy śledzie już są wymoczone, trzeba ostrożnie ściągnąć z nich skórkę, wyjąć i odłożyć mleczka, odciąć głowę i ogon. Następnie podzielić na filety, z których trzeba usunąć ości. Filety układamy w słoju szklanym, przekładając je cieniutkimi talarkami cebuli, ziarenkami ziela angielskiego, podzielonym na cząstki listkiem laurowym oraz plasterkami cytryny. 1/4 litra słodkiej śmietany łączymy z sokiem wyciśniętym z trzech dużych cytryn oraz mleczkiem śledziowym przetartym przez druciane sitko. Do sosu dodajemy 1/2 łyżeczki cukru pudru. Sosem zalewamy filety ułożone w słoju i odstawiamy do lodówki. Po 24 godzinach śledzie są gotowe do zjedzenia. Najlepiej podawać je z ziemniakami otoczonymi w oliwie, osolonymi, posypanymi kminkiemi pieczonymi w piekarniku.