Wyspa kuchenna. W jakiej kuchni można ją zrobić

Kuchenna wyspa to duża wolno stojąca szafka, która nie ma połączenia z ciągiem zabudowy pod ścianą w kuchni. Jak zaprojektować wyspę kuchenną, by pasowała do stylu życia? Wyspa kuchenna potrzebuje sporo miejsca w kuchni, dlatego sprawdzi się w dużych wnętrzach. Podajemy wymagane wymiary kuchni zamkniętej i kuchni otwartej, w której ma się zmieścić wyspa.

Wyspa
Wyspa
Wyspa

Podstawową zaletą wyspy kuchennej jest to, że pracując przy niej, nie patrzymy na ścianę, tylko mamy przed sobą przestrzeń: kuchni, salonu lub jadalni. Sprzyja więc lepszemu kontaktowi z innymi domownikami. Możliwość dostępu do wyspy ze wszystkich stron pozwala natomiast na zorganizowanie wspólnej pracy dla kilku osób, możemy stanąć naprzeciwko siebie, robiąc kanapki czy szykując sałatkę. Zanim zdecydujemy się na wyspę kuchenną, prześledźmy przyzwyczajenia rodzinne i zastanówmy się, jaką będzie pełniła funkcję. Analizując jej ustawienie i wymiary, pamiętajmy, że podstawową rolą wyspy jest usprawnienie pracy w kuchni. Nie powinna więc utrudniać korzystania z kuchni ani zakłócać komunikacji między nią a innymi pomieszczeniami. Ilość potrzebnego na wyspie miejsca zależy od tego, jaką funkcję będzie pełnić.

 Zdjęcie do bloczka '2 zdjecia' - art 3286

Minimalne wymiary kuchni otwartej z półwyspem, z zabudową w kształcie litery U

 Zdjęcie do bloczka '2 zdjecia' - art 3286

Minimalne wymiary kuchni otwartej  z zabudową w kształcie litery L

 Zdjęcie do bloczka '2 zdjecia' - art 3286

Minimalne wymiary kuchni otwartej  z zabudową w kształcie litery U

Wyspa w kuchni otwartej

Kuchnia otwarta z zabudową w kształcie litery U, w której chcemy umieścić wyspę, powinna mieć co najmniej 360 cm długości. Wynik taki otrzymujemy, dodając do siebie długość wyspy (żeby blat roboczy na wyspie miał sens funkcjonalny, powinien mieć minimum 80 cm), odległość pomiędzy nią a szafkami (powinna ona wynosić co najmniej 80 cm, ponieważ osoba pracująca przy blacie zajmuje 50-60 cm, a za nią musi dać się przejść; chodzi także o możliwość otwierania szafki) oraz głębokość szafek położonych po każdej stronie pomieszczenia (standardowo mają one 60 cm). Otrzymujemy wynik: 60 + 80 + 80 + 80 + 60 = 360 cm. Jeśli zrezygnujemy z jednego przejścia, otrzymamy równie atrakcyjny jak wyspa półwysep. Przy półwyspie przejście powinno być szersze, tak aby mogły się tam minąć dwie osoby – polecam 120 cm. Rachunki pokazują więc, że pomieszczenie może być węższe o 40 cm lub półwysep może być o 40 cm szerszy. Jeśli wyspa dalej się nie mieści, a koniecznie chcemy ją mieć, możemy zrezygnować z układu szafek w U i ułożyć je w L. Zyskamy wtedy dodatkowe 60 cm. Można też próbować ścinać narożniki szafek kuchennych, wysuwać wyspę w stronę salonu, zaokrąglać jej narożniki – możliwe są różne manewry. Minimalną szerokość kuchni obliczamy, dodając szerokość wyspy – 60 cm, przejście pomiędzy nią a szafkami – 120 cm (odległość tę możemy zmniejszyć do 100 cm, jeśli zastosujemy szafki z szufladami) oraz głębokość szafek – 60 cm, czyli: 60 + 120 + 60 = 240 cm.

Wyspa w kuchni zamkniętej

Kuchnia zamknięta z wyspą powinna mieć minimum 380 cm długości i 360 cm szerokości, czyli około 14 m2. Skąd te wymiary? Minimalną długość kuchni obliczamy, dodając długość najprostszej wyspy służącej jako blat pomocniczy (80 cm) oraz odległości od niej do ścian po obu stronach (2 x 120 cm). Otrzymujemy wynik: 320 cm (120 + 80 + 120). Ale przecież musimy jeszcze gdzieś postawić lodówkę i szafki na produkty, naczynia i sztućce. Konieczne jest więc dodanie co najmniej z jednej strony ich głębokości – minimum 60 cm. W ten sposób wychodzi nam minimalna długość kuchni – 380 cm. Te same zasady stosuje się przy obliczaniu szerokości pomieszczenia: szerokość wyspy – 60 cm + obejście 2 x 120 cm (po tej stronie, po której nie ma szafek, odległość tę można zmniejszyć do 100 cm) + szafki chociaż z jednej strony – 60 cm = szerokość pomieszczenia – 360 cm. Chcąc zwiększyć długość i szerokość wyspy, grupując na niej dodatkowe funkcje, musimy dysponować większym pomieszczeniem.

Ocena: 0
Tekst: Joanna Wichniewicz Zdjęcia: Andrzej Szandomirski, Mariusz Bykowski, Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY