Wyposażenie kuchni: wybieramy blaty kuchenne. Blaty laminowane, konglomeraty, blaty drewniane – od A do Z

Idealny blat do kuchni, powinien być nie tylko dopasowany do stylu wnętrza, ale wyróżniać się wysoką jakością i trwałością. Na co zwrócić uwagę przy wyborze blatów do kuchni? Z jakich materiałów mogą być wykonane? Jaki wymiar powinien mieć typowy blat roboczy, a jaki blat jadalniany? Zapoznaj się z naszym poradnikiem, który pozwoli wybrać najlepsze i najtrwalsze blaty kuchenne!

Biała kuchnia z wyspą
Rodzaje blatów kuchennych
Wyposażenie kuchni w kolorze białym
Białe AGD na drewnianym blacie w białej kuchni
Szkło na ścianie w kuchni. 30 POMYSŁÓW na aranżacje z lacobelem!

Wybór odpowiedniego blatu do kuchni powinien być uzależniony nie tylko od stylu kuchennej zabudowy, ale przede wszystkim od materiału, z jakiego jest wykonany. Blaty laminowane, konglomeraty, blaty drewniany czy może ceramiczne? Sprawdźcie, czym się różnią, i które z nich najlepiej spiszą się w kuchennym wnętrzu!

Blaty kuchenne: różne materiały, różne właściwości

Wybór blatu kuchennego wydaje się sprawą prostą. Zazwyczaj, konkretny model blatu roboczego, proponują nam sami producenci. Nie oznacza to jednak, że nie możemy wybrać blatu, według własnego gustu. Pamiętajmy także, że w przypadku zakupu pojedynczych szafek z blatami, możemy bez problemu wymienić je na jeden, wspólny blat, wybrany według upodobań. A co z materiałami? Czym różnią się blaty kuchenne wykonane z płyty wiórowej, a czym z kamieni naturalnych? Jaki blat okaże się najtrwalszy i najlepiej spełni swoje funkcje? Zanim zdecydujemy się na wybór blatu warto prześledzić, jakimi cechami charakteryzują się najbardziej popularne materiały.

  • Płyta wiórowa (blaty laminowane, postformingowe) – określenie postforming oznacza technologię powlekania, która wiąże się z utwardzaniem wierzchniej warstwy blatu kuchennego oraz z wyoblaniem jego brzegów. Sprawia to, że laminat staje się odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz wysoką temperaturę (około 180°C), jak również na zarysowania, co w kuchni jest bardzo ważne. Blaty kuchenne laminowane są łatwe do utrzymania w czystości (wystarczy przetrzeć szmatką z płynem do naczyń). Mają również bogate wzornictwo i kolorystykę. Mogą „udawać" drewno, kamień albo po prostu być kolorowe, dlatego też można je dobrać do każdego stylu, jak i kolorystyki kuchni. Blaty laminowane mogą mieć wykończenie matowe lub z połyskiem. Tutaj warto jednak zauważyć, że są one najcieńsze i nie mają one tak dużej odporności, jak te poprzednie.
  • Kompozyty i konglomeraty – są to mielone kamienie naturalne łączone żywicami np. poliestrowymi, epoksydowymi lub spoiwem akrylowym. Ich skład nie jest identyczny i zależy od producenta, podobnie jak nazwa, która zazwyczaj bierze się od użytych w produkcji kamieni. Konglomeraty mają zalety kamieni naturalnych i pozbawione są ich wad, choćby takich jak duży ciężar czy ograniczona plastyczność. Kompozyty są odporne na uderzenia oraz zarysowania, na wodę i wysokie temperatury, dają się formować oraz mają ciekawą kolorystykę. Są też łatwe do utrzymania w czystości, nie wymagają impregnacji ani specjalnych zabezpieczeń. Długo pozostają w dobrym stanie. Warto dodać, że różnica między kompozytem a konglomeratem nie jest jednoznaczna, choć pojawiają się opinie, że konglomeraty zawierają większy procent kamieni naturalnych, więc są twardsze niż kompozyty. Podobnie, jak te z płyty, łatwo je zharmonizować z każdym wystrojem i stylem kuchennego wnętrza.
  • Drewno – wykorzystuje się głównie gatunki liściaste (są twardsze i odporniejsze na wodę od innych) Zaliczamy do nich: dąb, olchę, buk albo drewno egzotyczne, np. iroko czy mahoń. Blaty drewniane wykonuje się zwykle nie z jednego kawałka, ale z wielu, klejąc je, dzięki czemu blat się nie wypacza i nie pęka. Blaty z drewna wymagają jednak specjalnego zabezpieczenia powierzchni, można je, np. impregnować olejem lub zawoskować. Ich zaletą jest naturalna uroda drewna, wadą zaś to, że z czasem, zwłaszcza gdy zejdzie impregnat, mogą zostawać na nich plamy. Blaty drewniane idealnie wyglądają w kuchniach tradycyjnych czy utrzymanych w stylu skandynawskim.

Sprawdź też: Blaty kuchenne drewniane: plusy i minusy

  • Kamienie naturalne – najlepsze blaty są z granitu, gdyż jest to kamień bardzo odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania czy też plamy z tłuszczu i efektowny. Równie ładny jest marmur, ale powinien być jednak zaimpregnowany, bo jako skała metamorficzna, powstała głównie z wapieni, nie jest tak odporny na zarysowania oraz plamy. Na blatach kamiennych doskonale zagniata się ciasto, są jednak ciężkie, dosyć trudne w obróbce i drogie. Warto pamiętać, że blat z kamienia powinien mieć około trzech centymetrów grubości, a pasuje głównie do kuchni w stylu angielskim.
  • Spieki kwarcowe – w ich skład wchodzi skaleń, piasek kwarcowy, glinka oraz tlenki mineralne poddawane procesowi spiekania, trwającemu kilka godzin, Blaty wykonane ze spieków kwarcowych, występują w szerokiej gamie kolorów i wykończeń. Wykonany ze spieku blat jest lekki, odporny na plamy oraz wodę, działanie promieni UV, wysokie temperatury, nie zapala się w kontakcie z ogniem oraz nie wydziela dymu ani substancji toksycznych pod wpływem wysokich temperatur, odporny na zużycie, łatwo utrzymać go w czystości. Doskonale zaprezentuje się we wnętrzu nowoczesnym.
  • Stal nierdzewna – zrobione z niej blaty spotkamy raczej w gastronomii, ponieważ jest trwała oraz superhigieniczna i łatwa do utrzymania w czystości. Jeśli jednak zdecydujemy się na niego we wnętrzu mieszkalnym, najlepiej skomponuje się z minimalistycznym stylem hi-tech, w którym m.in. główną rolę odgrywa aluminium i stal.
  • Płytki ceramiczne – obecnie dosyć rzadko spotyka się wyłożone nimi blaty kuchenne, bo ich wadą jest przede wszystkim konieczność fugowania, co sprzyja gromadzeniu się zanieczyszczeń i jest ciężkie w utrzymaniu czystości. Blaty kuchenne wyłożone płytkami ceramicznymi mają też mniejszą odporność na uderzenia. Idealnie zaprezentują się w kuchniach w stylu rustykalnym.

Projekt kuchni i ergonomia: blaty kuchenne i ich wymiary

Jeśli już zdecydujemy się na konkretny materiał, z którego wykonany będzie blat kuchenny, pozostaje nam jeszcze jedna kwestia. Mianowicie – wymiary blatu kuchennego. Z uwagi na ergonomię pracy w kuchni, blat powinien być na wysokości 89–91 cm. Najważniejsza jego część, znajdująca się między zlewozmywakiem a płytą kuchenną, powinna mieć co najmniej 90 cm szerokości oraz 60 cm głębokości. Jeśli natomiast blat ten ma pełnić także funkcję jadalnianą, to najwygodniej będzie go umieścić ok. 75 cm od połogi (podobną wysokość ma tradycyjny stół). Możemy także zdecydować się na praktyczny barek kuchenny. Wówczas blat może znaleźć się na wysokości ok. 110 cm., a jego dopełnieniem będą wysokie stołki czy tzw. hokery.

Sprawdź też: 17 pomysłów na barek w salonie z kuchnią

 

Jak i czym pielęgnować blat kuchenny?

  • Laminowany

Nie powinien być zalewany wodą, zwłaszcza w miejscach montażu zlewu ipłyty grzewczej (urządzenia te mają pod rantem odpowiednie uszczelki i dobrze zamontowane przylegają do blatu tak, że woda nie podcieka) oraz w miejscach łączenia. Do codziennej pielęgnacji wystarcza przecieranie blatu kuchennego wilgotną ściereczką, można również używać deli katnych płynów czyszczących niezawierających elementów ściernych. W ten sposób z blatu kuchennego daje się usunąć większość plam po środkach spożywczych stosowanych w kuchni. Jasne blaty mogą się przebarwiać pod wpływem pozostawionej rozlanej kawy lub herbaty.

  • Drewniany

Płyny należy wycierać natychmiast po rozlaniu. Blat kuchenny olejowany raz w miesiącu konserwuje się olejem do drewna (z atestem PZH stwierdzającym, że preparat nadaje się do kontaktu z żywnością). Zniszczony trzeba zeszlifować drobnoziarnistym papierem ściernym, a następnie pokryć takim samym preparatem: olejowany – olejem, lakierowany – lakierem.

  • Z konglomeratu

Pielęgnuje się go preparatem odpowiednim do danego rodzaju kamienia lub wodą z mydłem. Nie należy na blacie kuchennym używać preparatów o pH powyżej 10. Uszkodzenia można uzupełnić żywicą, oszlifować lub wyciąć i wstawić nowy kawałek blatu.

Biała cegła w kuchni
camera

Biały blat kuchenny: klasyczny i nowoczesny

LISTA ZAKUPÓW

Ocena: 0
Tekst: Magda Lewandowska Zdjęcia: Marcin Czechowicz, Thinkstockphotos.com, materiały prasowe, Andrzej Szandomirski, Eugeniusz Filipiuk, Konrad Kalbarczyk, Mariusz Bykowski

POLECANE ARTYKUŁY