Blaty kuchenne drewniane nadają ciepłego klimatu aranżacji kuchni, są miłe w dotyku i naturalne. Pasują do kuchni urządzonych w stylu klasycznym, rustykalnym czy włoskim. Zanim zdecydujesz się na szafki stojące czy wyspę kuchenną, upewnij się, czy dostaniesz też w tym rozmiarze blat kuchenny, zwany też blatem roboczym. Większość gotowych blatów kuchennych ma głębokość 60-62 cm, ale występują nawet 90-centymetrowe. Głębsze blaty wykonuje się na zamówienie, co wiąże się z dodatkowymi kosztami, ale można je idealnie dopasować do aranżacji własnej kuchni. Blat kuchenny drewniany wymaga odpowiedniej pielęgnacji, by służył nam w dobry stabie przez kilka lat.

Sprawdź: Podłoga w kuchni: wybieramy płytki kuchenne na lata. 10 ZDJĘĆ ładnych aranżacji>>

Blaty kuchenne drewniane: opinie

Blaty drewniane PLUSY: Blat kuchenny z drewna jest łatwy w obróbce i renowacji (drewno można dowolnie przycinać, wielokrotnie odnawiać, lakierować i malować). Blaty drewniane są ciepłe w dotyku, ekologiczne, a gatunki egzotyczne odporne na wilgoć. Blaty drewniane MINUSY: Podatność na plamienie i zarysowania (zwłaszcza blaty wykonane z miękkiego drewna krajowego). Ponadto blaty kuchenne z drewna źle znoszą kontakt z wysoką temperaturą, odbarwiają się, są łatwopalne. Blat drewniany z czasem ciemnieje pod wpływem promieni słonecznych.

Zobacz też: Kuchnia dobrze oświetlona. Wybieramy lampy do kuchni: wiszące, kinkiety, halogeny>>

Blaty kuchenne drewniane z drewna litego vs. blaty z drewna klejonego

Blaty drewniane lite czy blaty drewniane klejone - jakie są lepsze? Blat kuchenny lity wyróżnia się naturalnym usłojeniem i nierównościami. Taki blat pasuje zwłaszcza do kuchni rustykalnych. Blat kuchenny klejony składa się z oszlifowanych, idealnie przylegających do siebie lameli. Blaty drewniane klejone są bardziej praktyczne i twardsze niż blat lity. Taki blat nie wypacza się, nie pęka, nie pęcznieje. Do jego produkcji używa się wyselekcjonowanych kawałków drewna.

Polecamy: Nowoczesna BIAŁA KUCHNIA: jak dopasować do niej ściany, podłogę i blat?>>

Czym wykończyć blat kuchenny drewniany?

Blaty kuchenne drewniane możesz zabezpieczyć na dwa sposoby: do wyboru masz lakier albo olej. Oba dobrze zabezpieczają drewno przed wnikaniem wilgoci i drobnymi uszkodzeniami mechanicznymi. Dzięki olejowaniu drewno lepiej radzi sobie z wysokimi temperaturami (ale też nieco ciemnieje). Lakier zapewnia dobrą warstwę ochronną blatu,  z czasem jednak może się łuszczyć. Jest łatwopalny.

Jak pielęgnować blaty kuchenne drewniane

Aby kuchenne blaty drewniane dobrze służyły nam przez długie lata, nie należy dopuszczać do ich przegrzewania. Nad piekarnikiem i zmywarką do naczyń warto zamontować specjalną listwę dyfuzyjną, chroniącą przed działaniem gorącego powietrza i pary wodnej.

Sprawdź też: Minipiekarnik elektryczny: testujemy 9 modeli piekarników elektrycznych w wersji mini. Opinie i ceny>>

Jakie drewno sprawdza się na blaty kuchenne drewniane?

O to zapytaliśmy eksperta z firmy DLH Poland - Osobom ceniącym naturalne, wysokiej jakości materiały polecamy blaty z drewna egzotycznego. Takie blaty odznaczają się trwałością oraz bardzo dobrymi parametrami wytrzymałościowymi. Duża zawartość naturalnych olejków i kwasu krzemowego w drewnie wpływa bezpośrednio na twardość i wysoką stabilność wymiarową wykonanych z niego elementów. Blaty drewniane z gatunków odpornych na wilgoć, takich jak tek, merbau, iroko, tauari, palisander, doskonale radzą sobie w mokrym środowisku (czyli w kuchni, łazience). Gwarantują wyjątkowe walory wizualne. Mają wyraźny rysunek i bogatą kolorystykę (w zależności od gatunku - od głębokich brązów po czerwienie wzbogacone złotymi refleksami). Blaty z drewna egzotycznego stanowią luksusowy akcent we wnętrzu kuchni.

Blaty kuchenne drewniane, białe, szare - INSPIRACJE