Blaty kuchenne drewniane - jakie plusy i minusy mają blaty drewniane [PORADNIK]

 blaty kuchenne

Blaty drewniane to elegancja w aranżacji kuchni. Na zdj. blat Numerär, drewno brzozowe, IKEA. Blat wystaje poza szafki, dzięki czemu łatwo zgarnia się z niego np. okruszki.

Fot. Materiały prasowe firm

Blaty kuchenne drewniane wymagają większej uwagi niż kamień czy laminat. Blaty drewniane wygrywają ciepłem i naturalnością. Jak wybrać blat drewniany? Jakie gatunki drewna idealnie nadają się na blat kuchenny drewniany? Czym się różnią blaty z drewna litego od blatów z drewna klejonego?

Blaty kuchenne drewniane nadają ciepłego klimatu aranżacji kuchni, są miłe w dotyku i naturalne. Pasują do kuchni urządzonych w stylu klasycznym, rustykalnym czy włoskim. Zanim zdecydujesz się na szafki stojące czy wyspę kuchenną, upewnij się, czy dostaniesz też w tym rozmiarze blat kuchenny, zwany też blatem roboczym. Większość gotowych blatów kuchennych ma głębokość 60-62 cm, ale występują nawet 90-centymetrowe. Głębsze blaty wykonuje się na zamówienie, co wiąże się z dodatkowymi kosztami, ale można je idealnie dopasować do aranżacji własnej kuchni. Blat kuchenny drewniany wymaga odpowiedniej pielęgnacji, by służył nam w dobry stabie przez kilka lat.

Sprawdź: Podłoga w kuchni: wybieramy płytki kuchenne na lata. 10 ZDJĘĆ ładnych aranżacji>>

Blaty kuchenne drewniane: opinie

Blaty drewniane PLUSY: Blat kuchenny z drewna jest łatwy w obróbce i renowacji (drewno można dowolnie przycinać, wielokrotnie odnawiać, lakierować i malować). Blaty drewniane są ciepłe w dotyku, ekologiczne, a gatunki egzotyczne odporne na wilgoć. Blaty drewniane MINUSY: Podatność na plamienie i zarysowania (zwłaszcza blaty wykonane z miękkiego drewna krajowego). Ponadto blaty kuchenne z drewna źle znoszą kontakt z wysoką temperaturą, odbarwiają się, są łatwopalne. Blat drewniany z czasem ciemnieje pod wpływem promieni słonecznych.

Zobacz też: Kuchnia dobrze oświetlona. Wybieramy lampy do kuchni: wiszące, kinkiety, halogeny>>

Blaty kuchenne drewniane z drewna litego vs. blaty z drewna klejonego

Blaty drewniane lite czy blaty drewniane klejone - jakie są lepsze? Blat kuchenny lity wyróżnia się naturalnym usłojeniem i nierównościami. Taki blat pasuje zwłaszcza do kuchni rustykalnych. Blat kuchenny klejony składa się z oszlifowanych, idealnie przylegających do siebie lameli. Blaty drewniane klejone są bardziej praktyczne i twardsze niż blat lity. Taki blat nie wypacza się, nie pęka, nie pęcznieje. Do jego produkcji używa się wyselekcjonowanych kawałków drewna.

Polecamy: Nowoczesna BIAŁA KUCHNIA: jak dopasować do niej ściany, podłogę i blat?>>

Czym wykończyć blat kuchenny drewniany?

Blaty kuchenne drewniane możesz zabezpieczyć na dwa sposoby: do wyboru masz lakier albo olej. Oba dobrze zabezpieczają drewno przed wnikaniem wilgoci i drobnymi uszkodzeniami mechanicznymi. Dzięki olejowaniu drewno lepiej radzi sobie z wysokimi temperaturami (ale też nieco ciemnieje). Lakier zapewnia dobrą warstwę ochronną blatu,  z czasem jednak może się łuszczyć. Jest łatwopalny.

Jak pielęgnować blaty kuchenne drewniane

Aby kuchenne blaty drewniane dobrze służyły nam przez długie lata, nie należy dopuszczać do ich przegrzewania. Nad piekarnikiem i zmywarką do naczyń warto zamontować specjalną listwę dyfuzyjną, chroniącą przed działaniem gorącego powietrza i pary wodnej.

Sprawdź też: Minipiekarnik elektryczny: testujemy 9 modeli piekarników elektrycznych w wersji mini. Opinie i ceny>>

Jakie drewno sprawdza się na blaty kuchenne drewniane?

O to zapytaliśmy eksperta z firmy DLH Poland - Osobom ceniącym naturalne, wysokiej jakości materiały polecamy blaty z drewna egzotycznego. Takie blaty odznaczają się trwałością oraz bardzo dobrymi parametrami wytrzymałościowymi. Duża zawartość naturalnych olejków i kwasu krzemowego w drewnie wpływa bezpośrednio na twardość i wysoką stabilność wymiarową wykonanych z niego elementów. Blaty drewniane z gatunków odpornych na wilgoć, takich jak tek, merbau, iroko, tauari, palisander, doskonale radzą sobie w mokrym środowisku (czyli w kuchni, łazience). Gwarantują wyjątkowe walory wizualne. Mają wyraźny rysunek i bogatą kolorystykę (w zależności od gatunku - od głębokich brązów po czerwienie wzbogacone złotymi refleksami). Blaty z drewna egzotycznego stanowią luksusowy akcent we wnętrzu kuchni.

Blaty kuchenne drewniane, białe, szare - INSPIRACJE

Biały blat kuchenny
camera

Jasny blat kuchenny: biały, szary, beżowy

LISTA ZAKUPÓW

Modna kuchnia
camera

Drewniany blat kuchenny: element w eko stylu

LISTA ZAKUPÓW

Drewniany blat kuchenny
camera

Drewniany blat kuchenny: modny i ekologiczny element kuchni

LISTA ZAKUPÓW

Biała kuchnia z drewnianym blatem i czarnymi dodatkami
camera

Białe kuchnie i drewniany blat: para idealna w aranżacji kuchni? GALERIA ZDJĘĆ

LISTA ZAKUPÓW

 Blaty drewniane w kuchni

Blaty kuchenne drewniane są ładne i naturalne. Znajdziesz odpowiedni na własną kieszeń. Wybierz twardy gatunek drewna, krajowego (dąb, jesion, buk) bądź egzotycznego (tek, mahoń, doussie). Blat z klejonych listew będzie odporny na pękanie i odkształcanie. Powierzchnię trzeba koniecznie zabezpieczyć lakierem. Wosk i olej nie tylko nie chronią blatu, ale powodują powstawanie zacieków podczas ścierania na mokro. Oferta drewnianych blatów jest bardzo duża. Pasują nie tylko do kuchni rustykalnej.

Ocena: 5
Tekst: Matylda Gruman Zdjęcia: Materiały prasowe firm

POLECANE ARTYKUŁY