Wybieramy noże krojenia serów, warzyw, pieczywa, mięsa

Jakie noże wybrac do warzyw, jaki nóż będzie dobry do krojenia sera, jak powinno wyglądać ostrze do filetowania ryb? Warto zainwestować i kupić komplet noży dobrej jakości, które wystarczą na wiele lat. Przy wyborze, zwróćmy uwagę, czy nóż jest wygodny i pasuje do dłoni.

Noże
Noże
Noże
Noże
Noże

Krojenie, siekanie i szatkowanie - te mało wdzięczne czynności można sobie ułatwić, przestrzegając odpowiednich zasad i kupując dobry nóż. W każdym domu powinno się znaleźć 6-7 podstawowych noży (do obierania warzyw, noże do siekania, noże do filetowania, krojenia pieczywa, do sera, czy do wykrajania gniazd nasiennych).

Noży dobrej jakości nie należy ostrzyć na metalowych osełkach, najlepiej oddać je do punktu ostrzenia i polerowania lub wybrać osełkę kamienną. Pamiętajmy, że nóż powinien być zawsze ostry, tępym łatwiej się skaleczyć.

Ocena: 0
Tekst: Joanna Jarmolińska Zdjęcia: Piotr Mastalerz, Materiały prasowe firm, Krzysztof Zasuwik

POLECANE ARTYKUŁY