Najczęściej spotykane blaty kuchenne są wykonane w technologii postformingu – mają zaokrąglone brzegi i pokryte są jednym kawałkiem laminatu. Aby dobrze i długo służyły powinny spełniać kilka postawowych kryteriów...

Odporność na zarysowanie

Niestety, rzadko który blat laminowany jest odporny na zarysowanie. Po pewnym czasie na powierzchni laminatu pojawiają się brzydkie rysy. Wniosek z tego jest taki, że nie możemy traktować blatu z płyty wiórowej jako deski do krojenia.

Odporność na wysoką temperaturę

Blat kuchenny narażony jest na działanie wysokich temperatur. Naczynie zdjęte z ognia ma dno rozgrzane do temperatury około 100 stopni C (temperatura czajnika z wrzącą wodą), a nawet – do 180 stopni C (blacha z ciastem wyjęta z piekarnika). Gorące naczynie postawione na blacie nie powinno zostawić śladów na powierzchni laminatu.

Odporność na parę wodną

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym wilgotność jest wyższa, niż w pozostałych pomieszczeniach, a blat kuchenny narażony jest na stały kontakt z wodą i parą wodną. W przypadku zamontowania zlewu osadzonego w blacie istotne jest również zabezpieczenie spodu blatu laminatem ochronnym.

Odporność na uderzenia

Metalowy tłuczek do mięsa lub spadające naczynia nie powinny uszkodzić powierzchni blatu. Uderzenie z wysokości 2,5 cm wytrzyma każdy blat, ale już po uderzeniu z wysokości 5 cm ślad po uderzeniu może być widoczny.

Odporność na zaplamienie

Blaty kuchenne powinny być odporne na działanie substancji chemicznych i artykułów spożywczych, których używamy w każdym domu. Plamy alkoholu, oleju, kwasu octowego, kwasu cytrynowego, soku z czarnej porzeczki, herbaty, kawy, a nawet niebieskiego atramentu po zmyciu powierzchni blatów wodą z płynem do mycia naczyń, nie powinny zostawić śladu.