Urządzanie kuchni. Blat kuchenny z laminatu: plusy i minusy

 Laminat w kuchni: blat kuchenny z laminatu

Fot. Mariusz Bykowski

Dobry blat kuchenny powinien być estetyczny, odporny na zarysowania, wysoką temperaturę, wodę. Laminat spełnia te kryteria i jest niedrogi. A przecież kuchnia nie może się obejść bez blatu. Jak urządzić kuchnię funkcjonalną? Jak dopasować blat do wystroju kuchni? Na co zwrócić uwagę kupując blat kuchenny? Jakie plusy i minusy mają blat z laminatu? Przeczytaj nasz poradnik. Wszystko na temat: jak urządzić kuchnię i wybrać dobry blat.

Jak jest zbudowany blat kuchenny?

Blat kuchenny z laminatu to nic innego, jak płyta wiórowa. Z wierzchniej strony blatu znajduje się laminat oklejonytermoutwardzalnym HPL oraz zabezpieczony od spodu folią przeciwprężną. Laminat HPL wykonany jest z kilku warstw papieru utwardzonych i zaimpregnowanych żywicami  syntetycznymi. Ostatnia warstwa dekoracyjna może imitować drewno, kamień, piasek, magmę wulkaniczną itp. Dlatego kuchnia, w której znajdzie się blat kuchenny, będzie wyglądać czysto i estetycznie. Zadanie folii przeciwprężnej to wzmocnienie konstrukcji i zapobieganie wnikaniu wilgoci. Dlatego warto się dowiedzieć, jak urządzić kuchnię, aby wyglądała modnie i estetycznie.

Jak urządzić kuchnię: kupujemy blat kuchenny

Jak urządzić kuchnię, by była funkcjonalna? Na co zwrócić uwagę kupując blat kuchenny? Wybierając blat kuchenny przede wszystkim trzeba sprawdzić jego grubość. Blaty z laminatu o grubości powyżej 4 cm wyglądają solidniej, choć wcale nie są trwalsze od standardowych (2,8 cm i 3,8 cm). Ważna jest również powierzchnia blatu. Matowa jest praktyczniejsza w kuchni – nie widać na niej zarysowań ani odcisków palców. Gładką łatwiej utrzymać w czystości. Lekko porowata powierzchnia blatu kuchennego lepiej imituje drewno lub kamień. Wybierając blat, trzeba się zastanowić, jaki kolor ma mieć laminat, aby kuchnia była miła dla oka i aby chciało się w niej spędzać czas. Kolor jasny powiększa i eksponuje blat, ciemny go pomniejsza, zsuwa na dalszy plan. Kontrastowe zestawienie, np. ciemny blat i jasne szafki, nadaje kuchni nowoczesny charakter. Istotna jest również głębokość blatu. Blat wystający poza linię szafek jest wygodniejszy (ułatwia np. sprzątanie). Kuchnia będzie również wydawała się bardziej obszerna. Na końcu chcielibyśmy zwrócić uwagę na prawdopodobnie najważniejszy aspekt blatów z laminatu - wykończenie. Wszystkie krawędzie muszą być dokładnie pokryte powłoką ochronną.

Blat kuchenny z laminatu: plusy i minusy

Blat kuchenny, jak wszystko na świecie, ma swoje zalety i wady. Wymieniając plusy zamontowania blatu w kuchni, trzeba najpierw powiedzieć, że blaty są w miarę tanie. Można je łatwo przycinać i montować. Do tego wykazują dużą odporność na zabrudzenia – bez problemu usuniesz z nich plamy po kawie, czerwonym winie, tłuszczu. Nie odbarwiają się pod wpływem promieni słonecznych. Są trwałe, o ile nie będziesz używać blatu jako deski do krojenia. Minusem blatów jest natomiast to, że żle znoszą wysokie temperatury (lepiej nie stawiać na nich gorących garnków i patelni). Niezabezpieczone przy krawędziach silikonem, mogą pęcznieć wskutek kontaktu z wodą, a raz uszkodzone, nie nadają się do naprawy (nie można ich np. zeszlifować jak drewna).

Urządzanie kuchni: jak łączyć i pielęgnować blaty kuchenne

Blaty z laminatu mają również taką zaletę, że łatwo je łączyć ze sobą. Jak to zrobić? Dwa blaty starannie przycinamy, łączymy od spodu metalowymi płaskownikami. Szczelinę wypełniamy silikonem lub kitem do parapetu. Metodę „na listwę” (metalową, nakładaną od góry) odradzamy ze względów estetycznych. W końcu chcemy, aby nasza kuchnia była ładna i estetyczna. A taki efekt pozwoli nam osiągnąć dobrze zadbany blat kuchenny z laminatu. Jak dbać o blat? Przecieraj blat miękką szmatką zwilżoną wodą i łagodnym detergentem. Dbaj, by zawsze był suchy. Ślady pisaków, farb, lakierów do paznokci usuwaj rozpuszczalnikiem (alkoholowym lub acetonowym). Najlepiej wtedy, gdy plama jest jeszcze świeża.

Dobrze zadbane laminaty. Najbardziej wrażliwe miejsca

Dbając o laminaty, trzeba zwrócić szczególną uwagę na obszar przy płycie kuchennej , piekarniku czy mikrofalówce. Laminaty, w porównaniu z blatami drewnianymi, wykazują lepszą ognioodporność. Jednak montując je nad piekarnikiem, kuchenką mikrofalową lub zmywarką, połóż pod spód ochronną folię (zwykle dostarczana jest wraz z urządzeniem AGD). Styk płyty kuchennej zabezpiecz specjalną termoodporną uszczelką. Innym bardzo wrażliwym miejscem w kuchni może być obszar przy zlewozmywaku i zmywarce. Miejsce osadzenia zlewozmywaka uszczelnij silikonem. Unikniesz dzięki temu pęcznienia krawędzi blatu. Masz zmywarkę w zabudowie? Przy otwieraniu drzwiczek urządzenia uważaj na parę wodną – może doprowadzić do odparzenia obrzeża blatu. Poczekaj, aż temperatura wewnątrz zmywarki spadnie. Możesz też zamontować pod blatem tzw. listwę dyfuzyjną (dodatkową ochronę przed wilgocią).

Ocena: 0
Tekst: Matylda Gruman Zdjęcia: Mariusz Bykowski

POLECANE ARTYKUŁY