Najważniejszym elementem każdej kuchni jest stół. Wspólne spożywanie posiłków to rytuał celebrowany od wieków. Żadna wyspa w kuchni, blat czy barek nie zastąpi stołu, przy którym wygodnie zasiądzie cała rodzina.

Wygodny stół to taki, przy którym wszyscy domownicy mogą usiąść swobodnie. Dla jednej osoby trzeba przeznaczyć powierzchnię 60 x 40 cm. Poprzez pomnożenie tej powierzchni przez liczbę domowników, możemy uzyskać orientacyjną wielkość stołu, właściwą dla naszej rodziny. Praktyczne są stoły rozkładane zapewniające przynajmniej dwa dodatkowe miejsca gościnne.

Ze względów praktycznych stół powinien być dostępny ze wszystkich stron. Inaczej wygląda sytuacja w małej kuchni, w której często brakuje miejsca. W takim pomieszczeniu można umieścić blat przymocowany do ściany (rozkładany jedynie na czas posiłków) lub mały stolik, przy którym można w pozycji siedzącej wykonać niektóre czynności związane z przygotowaniem posiłków.

Istotne jest oświetlenie stołu. Najlepiej umieścić nad nim lampę wiszącą z dużym kloszem czy abażurem. Pamiętajmy, że klosz nie może być przezroczysty i nie powinien wisieć zbyt nisko, bo będzie raził w oczy. Z kolei lampa umieszczona za wysoko oświetli jedynie czubki głów.