Spieki kwarcowe stosuje się w każdym pomieszczeniu: jako blaty, okładziny ścian lub mebli. Wykorzystuje się je również do zrobienia parapetów, schodów, jako posadzki, okleiny na meblach, donicach. Spieki i konglomeraty kwarcowe składają się wyłącznie z naturalnych minerałów: piasku kwarcowego, skał granitowych, iłów łupkowych oraz pigmentów ceramicznych. Dzięki litej strukturze, jaką uzyskują w procesie produkcji (mielenia, prasowania oraz wypiekania w specjalnych, hybrydowych piecach), praktycznie nie chłoną płynów (czyli też „groźnych” dla kamieni barwników). Są odporne na ścieranie, zarysowania, uderzenia. Spieki nie poddają się działaniu mrozu i ognia, konglomeraty znoszą temperaturę do 200°C. Oba tworzywa łatwo się czyści (na spiekach nawet graffiti to nie problem!). Są higieniczne, zwłaszcza gdy dodatkowo pokrywa je powłoka antybakteryjna, i odporne na większość środków chemicznych (w przypadku wykonanych z nich blatów kuchennych specjaliści radzą dodatkowo je zaimpregnować).
Zalety blatu kuchennego ze spieku kwarcowego
Bezpieczna grubość spieku, z którego będzie wykonany blat kuchenny, to 20 mm. Jego powierzchnia może być polerowana, matowa lub fakturalna w różnych kolorach, także z antybakteryjną powłoką. Możesz gotować swobodnie – o trwałych zabrudzeniach czy przebarwieniach blatu nie ma mowy. Blat kamienny czy ze spieku kwarcowego? Ten drugi jest od kamienia lżejszy. Nie potrzeba więc wzmacniać konstrukcji szafek. A może blat ze zlewem z tego samego tworzywa? W przypadku ultracienkiego spieku kwarcowego to nie problem. Powierzchnia z fakturą, na której nie widać śladów palców, nie poddaje się uszkodzeniom, do tego jest niepowtarzalna – ideał w kuchni.
Czytaj też: Blaty kuchenne - najnowsze trendy