Savoir-vivre przy stole: jak używać sztućców i jak nakryć do stołu?

Dobre maniery podczas posiłku, czyli przestrzeganie savoir-vivre przy stole, świadczą o naszej kulturze osobistej. Dlatego przypominamy, jak układać sztućce oraz jak należy nakryć do stołu, a tym samym nie popełnić faux pas podczas formalnego spotkania. Dowiedz się więcej na temat zasad savoir-vivre przy stole w artykule poniżej!

Dekoracja stołu
Dekoracja stołu
Prawidłowe nakrycie stoł: układamy sztućce
living4media_11280678_Layout.jpg
Dekoracja stołu

Przygotowanie przyjęcia w dobrym stylu wymaga podstawowej wiedzy zarówno o sztuce dekoracji, jak i podawania do stołu. Jeśli spełnisz te warunki, wspólne ucztowanie będzie dla wszystkich przyjemnością, a ty zyskasz renomę doskonałej pani lub doskonałego pana domu.

Zasady savoir-vivre przy stole: nakrycie

Eleganckie i odpowiednie nakrycie stołu może być nawet połową sukcesu udanego uroczystego przyjęcia. Pracowicie przygotowane, wyszukane potrawy wymagają równie ładnej oprawy. Dobrym pomysłem jest więc przygotowanie stołu dzień przed przyjęciem. Nie jesteśmy wtedy jeszcze w ferworze gotowania i pieczenia, możemy więc spokojnie poświęcić czas na zgodne z zasadami savoir-vivre nakrycie stołu.

Zobacz też: Wydajemy przyjęcie. Jak udekorować stół? Zajrzyj do Galerii Zdjęć

Savoir-vivre przy stole: dekoracje

Jeśli znamy kilka podstawowych zasad prawidłowego nakrycia zgodnego z zasadami savoir-vivre przy stole, przygotowanie przyjęcia przebiegnie szybko i sprawnie. Do aranżacji stołu na przyjęcie potrzebne będą: obrus odpowiedniej wielkości, eleganckie serwetki, talerze oraz sztućce ułożone zgodnie z kolejnością podawanych potraw. Miłym akcentem wśród zastawy stołowej będą także świeże kwiaty – pamiętajmy jednak, by nie zasłaniały osób siedzących po drugiej stronie stołu.

Elementy nakrycia stołu: jak powinny wyglądać?

  • Obrus - idealnie wyprasowany, dobrany do dekoracji na stole lub serwisu. Powinien zwisać minimum 20 cm poniżej krawędzi stołu.
  • Serwetki - papierowe na co dzień, adamaszkowe lub lniane na większe okazje. Kładziemy je na środku talerza lub po lewej stronie obok widelców. Można je składać w trójkąt czy wachlarz albo inne przestrzenne formy, zwijać w rulon.
  • Talerze - na spód stawiamy talerz podkładkowy (ze szkła lub metalu), gdyż jest największy. Jeśli takiego nie masz, pierwszym talerzem jest duży płaski, na nim z kolei kładziemy talerz przekąskowy. Talerz lub filiżankę do zupy stawiamy razem z zupą, po sprzątnięciu talerza po zakąsce. Nie podajemy zupy w wazie: używamy jej tylko podczas rodzinnych nieformalnych spotkań i na co dzień.
  • Sztućce - układa się w kolejności używania. To oznacza, że najbliżej talerza kładziemy sztućce, które będą używane na końcu, zaś najdalej od talerza te do dań serwowanych na początku posiłku. Ilość i rodzaj sztućców zależy od dań, które zamierzamy podać. Widelce układamy po lewej stronie, noże po prawej. Łyżka powinna leżeć obok noży, łyżeczkę i widelczyk do ciasta kładziemy nad talerzem, przy czym trzonek łyżeczki powinien być skierowany w prawo, a widelczyka w lewo.
  • Kieliszki - do wody, białego i czerwonego wina oraz wódki stawiamy nad nożami.

Nie przegap: Dekoracja stołu na sylwestra i karnawał. Różowe złoto w stylu glamour

Zasady savoir-vivre przy stole: jak układać sztućce?

Zgodnie z zasadami savoir-vivre przy stole wszystkie sztućce wykorzystane do nakrycia powinny pochodzić z jednego kompletu. Sztućce układamy przy brzegach talerzy, według kolejności użycia, zaczynając od zewnętrznej strony, rozmieszczając w odległości 1 centymetra od siebie.

Sprawdź też: Jak wyczyścić sztućce srebrne, ze stali: domowe porady na czyszczenie sztućców

Noże i łyżki kładziemy po prawej stronie, z kolei widelce z lewej strony. Ostrze noża powinno być skierowane w lewo. Łyżkę kładziemy jako pierwszą, licząc od prawej strony nakrycia, ponieważ zupa będzie serwowana na początku przyjęcia. Nad talerzem rozkładamy sztućce do deseru, pamiętając, że mała łyżeczka leży nad widelczykiem. Uchwyt łyżeczki powinien znajdować się po prawej stronie, natomiast widelczyka po lewej.

Savoir-vivre przy stole: nóż i widelec

Podczas spożywania posiłków nóż trzymamy w prawej ręce, a widelec w lewej. Ostrze noża przez cały czas powinno być skierowane w dół. Nóż trzymamy mocno, jego uchwyt chowamy w dłoni, kciuk jest skierowany w dół. Nóż nigdy nie powinien być trzymany jak ołówek. Mięso i pozostałe składniki potrawy kroimy na niewielkie kawałki i wkładamy do ust. Nie kroimy całej porcji mięsa przed posiłkiem, ponieważ jest to nieeleganckie. Zgodnie z zasadami savoir-vivre przy stole podczas jedzenia nie gestykulujemy ze sztućcami w dłoniach.

Savoir-vivre przy stole: łyżka i łyżeczka

Łyżkę trzymamy w prawej ręce, opierając ją na palcach i zabezpieczając kciukiem oraz palcem wskazującym. Zupę należy nabierać od boku łyżki. Podczas jedzenia nie opuszczamy głowy, lecz doprowadzamy łyżkę do ust, pamiętając o wyprostowanych plecach. Desery jemy łyżką lub widelcem. Lody i sorbety mogą być spożywane łyżeczką lub długą łyżeczką, jeśli są  podane w wysokim pucharku.

Czytaj też: Dekoracja stołu: jakie nakrycie stołu na jaką okazję? 

Zasady savoir-vivre przy stole: przerwa w jedzeniu

Jeśli na chwilę przerywamy posiłek, powinniśmy w odpowiedni sposób ułożyć sztućce: nóż i widelec krzyżujemy na talerzu. Nóż kładziemy ostrzem zwróconym w lewo, a widelec umieszczamy nad nożem. Gdy chcemy zrobić przerwę w jedzeniu zupy, pozostawiamy łyżkę w głębokim talerzu.

Savoir-vivre przy stole: serwetka

Co zrobić z serwetką, która jest w nakryciu stołu? Nakrywając stół, serwetkę kładziemy na talerzach lub po lewej stronie. W restauracji serwetkę rozkładamy na kolanach, gdy kelner oddali się od stołu po przyjęciu zamówienia. Podczas uroczystości organizowanej w domu serwetkę rozkładamy na kolanach, gdy zrobi to gospodyni lub gospodarz. Jeśli będąc w restauracji na chwilę odejdziemy od stołu, zostawmy serwetkę na krześle. Na przyjęciu odłóżmy serwetkę na stół, po lewej stronie talerza. Po zakończonym posiłku odkładamy zmiętą serwetkę po prawej stronie nakrycia.

Savoir-vivre przy stole: koniec posiłku

Po zakończeniu jedzenia widelcem i nożem sztućce odkładamy równolegle, tak aby tworzyły z krawędzią blatu kąt prosty. Jest to sygnał dla kelnera, że skończyliśmy posiłek. Ostrze noża kierujemy do wewnątrz. Gdy skończymy jeść zupę, łyżkę powinniśmy odłożyć na podstawkę głębokiego talerza lub bulionówki. Łyżeczkę do herbaty lub kawy kładziemy na spodek, nigdy nie zostawiamy jej w filiżance.

Zobacz też: Przyjęcie koktajlowe w domu. Jak je dobrze zorganizować

Dekoracje stołu (ZOBACZ GALERIE ZDJĘĆ)

Przyjrzyj się oryginalnym dekoracjom stołu: od Bożego Narodzenia po zwykłe spotkanie formalne

Savoir-vivre przy stole (ZOBACZ WIDEO)

Dowiedz się więcej na temat dobrych manier podczas posiłku w wideo zamieszczonym poniżej.

Ocena: 0
Tekst: Anna Hankiewicz , Tekst: Bożena Kowalewska Zdjęcia: agencjafree/living4media

POLECANE ARTYKUŁY