Praktyczne - blaty kuchenne z kompozytów

2008-03-07 1:00

Kompozyty to mieszanki minerałów używane do produkcji przede wszystkim zlewozmywaków, umywalek i wanien. Są również bardzo popularnym materiałem, z którego wykonuje się blaty kuchenne. Poznaj zalety i wady blatów kuchennych z kompozytów mineralnych...

Kompozyty mogą być matowe lub błyszczące – rodzaj powierzchni nie wpływa na łatwość utrzymania w czystości. Dobrze sprawdzają się w miejscach najbardziej narażonych na zabrudzenia, na przykład wokół zlewozmywaka.

Najpopularniejszy, corian, to mieszanka miału kamiennego, pigmentów i syntetycznych żywic – poliestrowej połączonej z akrylową. Materiały o podobnych właściwościach to marlan, kerrock, top stone.

Zalety i wady blatów kompozytowych

Zalety:

  • blaty z kompozytów można dowolnie uformować, na przykład z podwyższoną krawędzią albo z „kołnierzem” nachodzącym na ścianę. Blat może też tworzyć całość ze zlewozmywakiem;
  • są ciepłe w dotyku (dopasowują się do temperatury otoczenia);
  • są odporne na zarysowania (blatu można użyć jako deski do krojenia), uszkodzenia mechaniczne, kwasy;
  • łatwo je odnowić – jeśli się zniszczy, można po prostu przeszlifować jego powierzchnię;
  • elementy kompozytowe można łączyć tak, że spoiny są niewidoczne. Można też z nich układać mozaiki w tym samym lub innym kolorze;
  • wszystkie krawędzie można zaokrąglić, dlatego blaty są przyjazne w użytkowaniu.

Wady:

  • wysoka cena;
  • przycinanie i montaż blatów z corianu wymaga pomocy fachowca.