Patelnie ze stali
Patelnie stalowe mają pogrubione dno, zapewniają idealnie równomierny rozkład temperatury, co zapobiega miejscowemu przegrzaniu potrawy, jej przypaleniu i przywieraniu.
Zalety patelni ze stali
Patelnie stalowe są odporne na bardzo wysoką temperaturę. Jeśli mają pogrubione dno z nierdzewnej i kwasoodpornej stali chromowo-niklowej, zapewniają idealnie równomierny rozkład temperatury, co zapobiega miejscowemu przegrzaniu potrawy, jej przypaleniu i przywieraniu. Są łatwe do utrzymania w czystości.
Wady patelni stalowych
Patelnie stalowe są dosyć drogie. Te wykonane z grubych blach, są również ciężkie.
Zastosowanie patelni ze stali
Patelni ze stali używamy do smażenia w wysokiej temperaturze, na tłuszczu lub bez jego dodatku, mięs (tłustych i nie panierowanych); do podsmażania i duszenia (patelnie głębokie z pokrywami) oraz do smażenia na głębokim tłuszczu.