Patelnie aluminiowe kuszą atrakcyjnymi cenami, dlatego też są chętnie wybierane i powszechne w polskich domach. Ale jak kupić najlepszy model, który posłuży przez lata? O tym poniżej. Przyglądamy się też zaletom oraz wadom patelni aluminiowej.

Patelnia aluminiowa – zalety

Na pewno na ich korzyść przemawiają atrakcyjne ceny. Patelnie aluminiowe są też lekkie, dlatego łatwo nimi manewrować w kuchni (w przeciwieństwie do niektórych modeli żeliwnych czy stalowych). Szybko się nagrzewają, dlatego możemy zaoszczędzić sporo czasu w kuchni, zwłaszcza jeśli lubimy przygotowywać dania na szybko bądź je odgrzewać. Sporo zależy też od powłoki patelni aluminiowej. Lepsza powłoka w duecie z grubym aluminium to świetny wybór na długie lata.

Wady patelni aluminiowej

Tanie patelnie aluminiowe są mało odporne na zarysowania i odkształcenia. Po pewnym czasie ciemnieją oraz tracą połysk. Powinny być myte łagodnymi płynami za pomocą miękkich zmywaków i szczoteczek. Warto też pamiętać, że szybko się nagrzewają, ale też równie szybko tracą ciepło.

Wybieramy patelnię aluminiową. Na co zwrócić uwagę?

Bardzo lekka patelnia to… nie najlepsza patelnia – jedno z powszechnych przekonań zawiera w sobie sporo prawdy. Lekkie aluminium może oznaczać stop gorszej jakości, co grozi szybkim uszkodzeniem patelni. Wybieramy więc patelnie o grubszym dnie i grubszych ściankach. Kolejny ważny aspekt to powłoka nieprzywierająca. Na jaką się zdecydować?

Patelnia aluminiowa z powłoką typu teflon – można na niej smażyć nawet bez użycia tłuszczu, co zadowoli osoby ceniące lekką, niskokaloryczną dietę. Taką powłokę dość łatwo czyścić, niewiele do niej przywiera. Ale uwaga – równie łatwo ją zarysować. Dlatego używamy wyłącznie drewnianych sztućców oraz tych wykonanych z tworzyw sztucznych (np. silikonu). Wystrzegajmy się też bardzo tanich zamienników teflonu (ten jest jeden – firmowany przez firmę DuPont). Ciekawą opcję stanowi patelnia z kilkoma warstwami powłoki. Nawet jeśli zarysujemy wierzchnią, kolejne będą dobrze służyć.

Patelnia aluminiowa z powłoką ceramiczną – twarda i solidna powłoka, jest dość łatwa w czyszczeniu, ale wiele zależy od konkretnego surowca (na tańszych może więcej przywierać podczas smażenia, gorzej też z ich trwałością). Dobrą powłokę ceramiczną trudno zarysować, poza tym równomiernie i szybko się nagrzewa.

Patelnia aluminiowa z powłoką kamienną – najczęściej spotkamy powłokę granitową oraz marmurową. Obie dość szybko i równomiernie się nagrzewają, dobrze utrzymują ciepło, są twarde, a także odporne na zarysowania. Lepsze właściwości ma jednak granit niż marmur. Łatwo je także wyczyścić, ponieważ to powłoki nieprzywierające. Można więc smażyć na nich z niedużą ilością tłuszczu. Patelnie aluminiowe z powłoką kamienną wyróżniają się też ciekawym dekorem oraz oryginalną kolorystyką. Dzięki temu pełnią funkcję praktycznych dekoracji kuchni. Pamiętajmy jednak, że najczęściej nie nadają się do mycia w zmywarce.

Patelnia aluminiowa z powłoką tytanową – często najdroższa, ale też o najlepszych właściwościach na co dzień. Patelnia tytanowa to z pewnością zakup na długie lata. Niezwykle trudno ją zarysować, dlatego bez problemu możemy korzystać z metalowych sztućców. Ponadto jest gładka (nie przywiera, łatwo ją wyczyścić) i przydaje się podczas smażenia z niewielką ilością tłuszczu. Szybko, równomiernie się nagrzewa, a potem bardzo dobrze podtrzymuje ciepło.

Różne rozmiary i typy patelni

Dla jednej osoby wystarczy patelnia o średnicy około 20 cm (do duszenia – około 24 cm), dwóch – 24 cm, a większej liczby – 28 cm. Warto mieć jedną uniwersalną patelnię, choć jeśli częściej gotujemy, przyda się też głębsza do duszenia potraw (np. patelnia typu wok) oraz specjalna patelnia do naleśników. Miłośnicy zdrowej diety docenią też liczne zalety patelni grillowej aluminiowej.

..  Patelnia miedziana: poznaj jej zalety >>>

..  Patelnia ceramiczna – zalety, wady, właściwości praktyczne >>>